dijous, 28 de novembre del 2013

LA TRESCA I LA VERDESCA


Déu ens agafi confessats

Verdon, és un jove escriptor de 72 anys que acaba de publicar No et refiïs de Peter Pan, un nou títol de la seva sèrie de novel·les negres. M’interessa la seva descripció del mal: ”La intel·ligència al servei del desig sense cap mena de restriccions per l’empatia. El mal és el que jo vull, ara i no m’importa l’efecte que causi en tu”.
En la natura humana hi deu haver un tret que facilita les conductes antisocials i clarament individualistes. No en va l’Església catòlica, que la sap llarga, converteix la supèrbia en un dels principals pecats.

És molt bèstia, al meu entendre, el cas d’H. Gurlit i el seu robatori  d‘obres d’art durant el nazisme, sí; però i el seu fill? un malalt d’egoïsme o de col·leccionitis per afany propi. I els casos Fabra, Millet, Gürtel i mil etcèteres més ? no tenen tots les característiques del mal? És que no els va passar mai per la barretina que no es pot amagar qualsevol cosa impunement? La supèrbia, la intel·ligència (?) al servei del desig, en paraules de Verdon.  O sigui el mal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada