divendres, 22 de novembre del 2013

LÈNIGMA DE LA TRESCA



   L'enigma d'avui correspón a la meva estupefacció pel que ara explicaré.

El 1714, en acabar la Guerra de Successió, el Govern (de les Espanyes, of course) va prohibir als catalans que tinguessin més d'un ganivet de cuina a casa i ordenà, al mateix temps, que aquest únic exemplar estigués lligat amb una cadena a la taula. Pena de mort al qui incomplís l'ordre. 
Ves quins collons!, seria la resposta que qualsevol persona de Saifores faria servir si rebés la tal ordre. Jo la faig meva gràcies a la veteranía que m'atorga la meva pertinença al lloc encara que sigui esporàdica.
Avui a La Contra de La Vanguàrdia un cas esgarrifós: una dona explica que el seu ex marit va culminar la sèrie de vexacions i altres etcèteres i finalment la va atropellar, degollar i clavar 16 punyalades amb un ganivet de cuina. Malgrat tot i per una sort (bé, és un dir) no va morir però des de llavors imagineu quina ha estat la seva vida i la de dues filles de 15 i 13 anys actualment, soles i sense ajut de cap mena, ni tan sols familiar. 
L'assassí ha complert condemna d'onze anys dels quinze que li van caure i acaba de sortir de la presó. Es veu que hi ha un policía de vigilància per cada 192 dones en casos similars. O sigui espavila tu sola i ull  viu.
Potser caldria esbrinar si l'ordre del ganivet a taula encara és vigent o va ser derrogada, Ens estalviaria molta inquietud.
Aquesta dona, Marta Anguita, protagonitza un documental "La maleta de Marta" que s'emetrà aquest diumenge dia 24 a les dotze de la nit a TVE. Segurament serà un bon exemple del mostrar i no dir. Res que pugui ser explicable.

3 comentaris:

  1. No entiendo muy bien cuál es la pregunta ¿si sigue vigente o no aquella prohibicion?En cambio me parece muy bien hacer esa referencia del artículo de La Contra dado que el próximo dia 25 es la conmemoración del Día Internacional para la eliminación de la violencia contra las mujeres. Por ello, la Filmoteca programó el pasado 20 el film The Whistleblower (La vedad oculta) una historia real y que estuvo allí presente la mujer que inspiró el film.

    ResponElimina
  2. La pregunta, aquest cop és per mi. L'enigma consisteix en el "com és possible"? No t'hi amoïnis si aquest cop no pots contestar la pregunta. No té contestació, és simplemenmt un enigma.

    ResponElimina
  3. D'enigma no n'hi trobo cap. Tal és la condició humana, que l'home només aspira a matar i per això necessita guerres. En temps de pau es desespera i, o se'n va a la Legión amb la cabra o a casa amb la dona.
    Fot-li gastos, que deia aquell.

    ResponElimina