dilluns, 26 d’agost del 2013

L'arpa i les seves vibracions, 300



Dedicat a la Mª Dolors, avui que arribo al nº 300 de les meves aportacions. Gràcies per crear el Blocg dels Lletraferits, i a la Meri per les seves classes. Què millor que escriure sobre Beethoven i Mozart.

BADEN  DE VIENA

Ajuntament i columna votiva pesta
                           
A uns 26 quilòmetres al sur de Viena, es troba BADEN de Viena, ( no confondre-la  amb  Baden d’Alemanya, molt més coneguda).  És una ciutat petita, plena de balnearis i hotels de luxe,que acullen  gent de tot arreu, que va a curar-se de malalties o bé a prendre les aigües per plaer. Té places i  carrers cuidats amb fonts i parterres de flors. Al mig d’una placa la columna votiva amb acció de gràcies per l’acabament de la pesta, se’n troben a moltes ciutats austríaques. Recent restaurada, han trobat la manera de que els coloms no la tornin a embrutar, el sistema triat i que veiem per tot Viena, és embolicar-les amb una funda molt fina de tarlatana blanca.

Beethoven i la novena
Baden es visita en poca estona. Nosaltres busquem  dos fets importants, referents a la música i anem directes.. La primera fotografiar la casa on Beethoven va composar la Novena Simfonia; unes companyes de la Coral entonen una estrofa del Himne de l’alegria davant la porta. Si jo sàpigues posar un link a l’escrit podríeu sentir-la, però no en sé. 
Rètol sobre la porta









L'altra cal trobar-la dins la església de Sant Esteve, i allí anem, és l’església on Mozart va estrenar l’Ave Verum. És un petit motet sobre l'himne eucarístic homònim que data del segle XIV, compost per la festivitat del Corpus.   A la paret lateral una plaça en dóna constància i un quadre guarda la partitura original, faig la foto però  no trec el flash i fallo.

Església de Sant Esteve

Constanza, la dona de Mozart, passava temporades a Baden, per millorar la seva salut amb les aigües termals.




Portem la lletra i la música, amb veu emocionada la cantem.
Cantar-la en l'església de Baden, on Mozart la va estrenar és un goig i un privilegi. 



placa paret lateral
Partitura original,








                Adagio

Ave ave verum corpus
De Maria Virgine
Vere passum immolatum.
In cruce pro homine.
Cuyus latus perforatum
Unda fluxit et sanguine,
Esto nobis  praegustatum
In mortis examine,
In mortis examine.

Mª Dolors i Montse
.










A la sortida ens queda temps per prendre un refresc i comprar fruita al mercat, abans d’anar a dinar, que el fem en una bodega  típica, on ens atenen molt bé. A la tarda refem els 26 quilòmetres que ens retornen a Viena.

2 comentaris:

  1. Abans que res MOLTES FELICITATS per haver arribat a l'entrada 300!!! Ets un exemple per a tots nosaltres.
    Segueix delectant-nos amb els teus viatges i les teves músiques.

    ResponElimina
  2. No cal que publiquis la música per fer-nos-en participar. L'he buscada i m'ha emocionat. Rodejada aquests dies per tanta gent, no escric però estic ben tova. Us recordo molt i t'agraeixo tant els teus reconeixements com les teves cròniques que em mantenen en il·lusió esperançada.

    ResponElimina