dilluns, 19 d’agost del 2013

L'arpa i les seves vibracions, 293


LIECHTENSTEIN
Volem amb Swissair fins a Zurich i allí trobem el nostre amic i xofer Raul amb les maletes esperant-nos. Ruta cap a Vaduz, ciutat al costat del Rin i capital del principat de Liechtenstein. Confesso la meva ignorància d’aquest tros de terra, desconec la seva geografia i la seva història, sols alguna pinzellada rosa de les notícies que a vegades venen en el Hola i que llegeixo a la perruqueria.
Així que em poso les piles i a aprendre una terra nova. El guía ens explica quelcom, és un país petit amb una superfície de 160 Km, sense sortida al mar. El seu territori és el resultat de la unió de dos enclavaments: Vaduz i Schellenberg. La forma de govern és una monarquia hereditària constitucional amb base democràtica i parlamentaria. El principat és conegut per ser un paradís fiscal, si bé no és membre de la Unió Europea, des de desembre de 2011 forma part de l’espai de lliure circulació europea. La bandera és blava i vermella amb una corona daurada. La veiem ondejar per tots els edificis, hi ha Bancs de tot el món, crec que 70 ?, casi més que cases. Té per lema: “Per Déu, el Princep i la pàtria”. Idioma alemany i un dialecte autòcton. Moneda el franc suís, però a nosaltres que ens hi quedem a dinar ens accepten els euros sense cap problema.


Vaduz és una ciutat petita i agradable, neta, s’hi veu riquesa amb les cases i els cotxes, molts hotels i Bancs i, dalt de tot d’un promontori el castell, altiu, majestuós; té uns 700 anys i és propietat dels prínceps de Liechtenstein des de 1712. Des de 1938 és la residència de la família del Príncep i no s’admeten visites, si, que si pot apropar per un camí empinat. No ho fem, la calor 32º que cau sobre nosaltres desprès de dinar ens deixa a la majoria fora de combat, cal buscar una ombra i prendre un cafè, no obtant faig unes poques fotos als llocs més emblemàtic, Museu de l’art, Museu nacional, Bodega de la Cort i Museus d’esquí i filatèlic, però sense esma de seguir. La casa dels prínceps és una de les famílies  nobles més antiga d’Europa i una dinastia de grans empresaris. La seva col·lecció d’art privada és una de les més importants del món. 


Hans-Adam II és el primer príncep nascut a Liechtenstein. El 15 d’agost de 2004 va nomenar el príncep hereu Alois, casat amb la duquessa Sofía de Baviera, com el seu representant, delegant en ell els assumptes de govern. Tenen 3 fills i una nena. Ara quan llegiu les revistes del cor ja podreu identificar-los, no parlo de finances ja que suposo que cap de nosaltres les portarà a aquest magnífic paradís fiscal.
El dinar ha sigut bo i ben servit, pugem a l’autocar per travessar la frontera d’Àustria entrant per Feldkirch.

1 comentari:

  1. Caram, doncs per no conéixer res,
    déu n'hi do com has aprés.

    ResponElimina