dimarts, 20 d’agost del 2013

L'arpa i les seves vibracions, 295


Apunt dedicat al RAFEL,
Ignoro si has visitat aquesta barriada de Viena, el que si crec és que  coneixes l’obra de Friedensreich Hundertwasser, ja que t’apassionen les fotografies de tot el referent a arquitectura.

                                                           HUNDERTWASSERHAUS
Als amics que em llegiu, explicar-vos que tot turista que trepitja  Viena, el guía de torn, el porta cap el districte 3 , al carrer Kegelgasse 34 -38 per veure la Casa Hundertwasser, en alemany Hundertwasserhaus, el conjunt residencial municipal, construït entre 1983 i 1985. En Joan el nostre guía ens explica pel camí, que no veurem cap línia recta en tota la construcción i ràpidament ens ve a la ment la Pedrera del Passeig de Gracia de Gaudí, un cop davant del grup de cases observarem també trencadissos de rajoles de coloraines  de totes mides i formes.


Any 1977 l’ alcalde de Viena Leopold Gratz va oferir el projecta a Hundertwasser i,  un terreny per construir vivendes socials.  Ja davant de l’obra, tot el grup ens plantem davant el conjunt per admirar una arquitectura creativa, que combina pisos i façanes ondulants, obertures irregulars, colors estridents i, vegetació d’arbres i plantes, que surten dels balcons i finestres. Tot plegat suma 52 vivendes, 4 locals de negocis,15 terrasses de pisos, un jardí, 3 terrats comunitaris i 2 àrees de jocs infantils.
Hundertwasser deia  : “ Un pintor somia amb cases i una bona arquitectura, en la que l’home sigui lliure i es faci realitat aquests somni”


Val a dir que  la realitat no es tan idíl·lica ni gens pràctica per viure-hi. Les teules dels terrats  cauen, les rajoles és trenquen, les plantes creen arrels que es fiquen dins les parets, els vidres necessiten homes penjats per netejar-los i altres inconvenients.
Prenem un cafè en  el bar que està dins d'un local davant de la casa, el que veieu a la foto, creat pels turistes i imitant l'obra amb més o menys gràcia. Està preparat per comprar quelcom relacionat amb  la casa, jo compro les postals que veieu i, fullejo uns llibres a la llibreria, on  m’assabento que sol  o bé amb altres arquitectes,  té obres a Osaka, Darmstadt, Fráncfort del Meno, Plochigen, Wittenberg, Magdeburgo i les termes de Bad Blumau.
La visita ha donat per conèixer un arquitecte i la seva obra universal que la majoria desconeixíem.






3 comentaris:

  1. Si més no, molt original. En primer terme de la primera foto semblen les potes d'un piano, oi?

    ResponElimina
  2. Doncs no el coneixia. Vam visitar Viena els inicis de 1984 per veure la gran exposició de "Viena 1900" i llavors aquest barri no existia. Deseguida baig pensar en les arrels del arbres mal assumpte. Buscaré per internet a veure la seba obra. Gracies pel apunt. Rafael.

    ResponElimina