divendres, 27 d’agost del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 44

EL CREMALLERA DE NÚRIA

Petita ressenya del tren cremallera dedicat al Rafel i a tots els qui tingueu curiositat pels trens.

Construït per la Companyia de Muntanya de Grans Pendents, funciona des del seu començament amb electricitat.

El cremallera Ribes-Queralbs-Núria va ser inaugurat l’any 1931. El seu recorregut té una longitud de 12,5 Km, dels quals 5,5 són amb adherència i 7 amb cremallera.

Té un desnivell total de 1.059 m. i una rampa màxima del 15%. L’estació de Núria és situada a 1.964 m. d’altitud.

L’any 2003 van tenir lloc unes esllavissades que van malmetre la línea i, deixaren moltes persones aïllades dalt de Núria per uns dies. Pensant en prevenir un nou episodi, el 2005 s’iniciaren les obres per obrir un altre túnel paral·lel a l’únic que hi havia, donant-se per acabades les obres el 2009.

Aquest any per primera vegada he passat amb el cremallera pel nou túnel anomenat Roc del Dui, té una llargària de 1.300 m. i 5 sortides d’evacuació, té doble via en una part del trajecte. És més ample i segur que el primer, si bé el seu trajecte treu part de bellesa del panorama, ja que a més recorregut més foscor i menys vistes exteriors, però la seguretat sobre tot a l’hivern paga la pena pels possibles rics d’esllavissades. Aquest túnel no treu la sorpresa i admiració que suscita tota la resta del recorregut, on enguany es podien veure molts sals d’aigua baixant per les roques i zones de bosc amb totes les games del verd. Al moment de l’arribada a la Vall de Núria amb la vista del llac i el prat verd, fa que casi tothom faci un oh.oh.oh. d’admiració espontani. Jo també cada vegada.

1 comentari: