divendres, 6 d’agost del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 33

ISTAMBUL. Basar de les espècies

Encara sento l’olor agradable de la barreja d’espècies que flotava pel Basar de les espècies situat al barri d’Eminönü, el segon mercat cobert més gran, darrera del Gran Bazar. Era la tarda abans de la partida i tots, sobretot totes s’afanyaven a fer les últimes compres i regals per dur a la família. Es una bogeria això dels regals per tots, sents a dir… em falta el petit, la cunyada, la veïna que em rega les plantes… quantes hores treu de mirar i contemplar el viatge l’estar enganxat permanentment als aparadors, però el regal és llei de cortesia en la nostra cultura.

Pels que ho recordeu, és un gaudi per la vista, la renglera de paradetes amb tota classe d’espècies: pebre verd, vermell dolç, el blanc, safrà, herbes del camp oloroses, te a granel de totes classe, herbes curatives, fulles de cilantre, llavors de comí, sumac, urfa biber el pebre picant, menta, mel, sabons d’oli d’oliva de color verd, etc.

Barreja d’ olors, de colors, de sensacions visuals i al mateix temps gustatives, vas fent saliva al paladar i els dits se te’n van a tocar aquell polsim vermell, groc o verd que tens al davant fent una muntanyeta.

El Basar de les espècies, anomenat també Basar Egipci, fou una donació per a la nova mesquita Yeni Camii de la mare de Mehmet IV, la sultana Hatice Turhan en l’any 1660. Té 6 entrades i unes 86 tendes, les columnes de tres de les entrades li donen un aspecte grandiós. El carrer vertical a la plaça té 150 metres. L’edifici està situat junt a la nova mesquita en l’ interior de la muralla marítima a la vorera del mar.

A l’ arribar a casa m’he trobat amb un format nou de la pantalla del meu ordinador i es resisteix a enviar fotografies, cosa que em disgusta perquè les fotos diuen més que mil paraules, però haig de reconèixer que la tècnica a vegades ens depassa. Ho sento ja que les vibracions queden orfes dels colors que volia enviar-vos. Ah, amb l'ajut de la Mª Dolors he refet unes faltes del meu deficient català, per això he copiat novament el text del matí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada