dijous, 6 de març del 2014

LA TRESCA I LA VERDESCA

Fa uns quants dies, un article d'Àngeles Caso em va recordar una pintora renaixentista italiana que ja coneixía : Sofonisba Anguissola. Amb els de la colla n'hem parlat molts cops i l'he visitat, la seva pintura és clar, al Museo del Prado. 
La seva biogrgafia em sembla un exemple perfecte que, amb tot, en èpoques passades també es va donar importància a la pintura de les dones. Sofonisba en va ser una pionera.
Era una de les sis noies d'una família italiana de set fills. Totes les noies van ser educades en humanitats i arts. Val a dir que la família era molt culta, noble i tenia diners però tot això tampoc assegurava una bona educació.
Sofonisba, va estudiar art a Cremona on vivien. A Milà va tenir l'ocasió de conèixer Miquel Àngel . Aquest la va reptar a pintar un nen plorant i ella va fer niño mordido por un cangrejo, tema no gaire usual com podeu suposar. Li va agradar tant que li donava apunts de la seva pròpia llibreta per que els desenvolupés.


A Milà va pintar un retrat del Duc d'Alba que va quedar tan content que la va recomanar a Felip II . Aquest la va nomenar pintora de la cort i dama de la reina Isabel de Valois. a la qual va fer el retrat així com el del rei (atribuit erroniament, durant un temps a Sanchez Coello) i de molts altres personatges. Els seus retrats es caracteritzen per la seva espontaneitat i falta de convencionalismes.
Felip II, estranyat que als 27 anys encara fos soltera, li va concertar casament amb Francisco de Moncada, fill del virrei de Sicília. Però el matrimoni només va durar nou anys per la mort del marit.. En un viatge en vaixell cap a Itàlia es van enamorar amb el capità, molt més jove que ella, amb el que es va casar i van viure a Gènova on va instal·lar un estudi i va continuar pintant. 
Van Dick la va visitar molts cops i li va fer uns quants retrats.

                                                                                                  La reina Isabel de Valois

Sofonisba va morir als 93 anys deixant un marit, recordeu que  era molt més jove que ella, desolat.
No, si va ser una pionera en tot. 
  

4 comentaris:

  1. L'historia esta molt be, però i les teves dones ja no llegeisen? se m'acabat la feina?

    ResponElimina
  2. No veus que a la foto de la setmana, la Sofonissa hi té un llibre?

    ResponElimina
  3. SÍ PERO NO LLEGEIS. I JO HE TROBAT MOLTES DONES LLIGIN. PINTURES MOLT INTERESANTS.

    ResponElimina
  4. Ets molt exigent. En el procés de lectura també hi ha un moment molt important:: el de la reflexió.

    ResponElimina