dissabte, 30 de setembre del 2017

L'Arpa i les seves vibracions, 465

 KUMARI, deessa de Kamandu
Nepal cambia a su niña diosa por una de tres años
 Trisnha Shayava ( foto La Vanguardia)
Si avui en parlo, és perquè l’edició de la Vanguardia digital d’ahir, ens assabentava que la comunitat del Nepal, ha elegit una nena de tres anys com la nova Kumari. La nena, deessa vivent, que veneren hindús i budistes en el país de l’Himàlaia des de fa 500 anys, succeint a la seva predecessora jubilada als 12, per haver arribat a la seva edat núbil. 

La nena Trisnha Shayava va ser presentada, entre un núvol de fotògrafs i als braços del seu pare, al palau Kumari Ghar de Katmandu on passarà reclosa els pròxims nou anys amb esporàdiques sortides sempre, en festivitats religioses i portada en processó.

La noticia, em fa recordar el viatge a l’Índia, amb la colla; el 4 de març del 2001. Sortida de l’aeroport de Madrid, fent parada tècnica a Ginebra,  a Mustat per una emergència d’un passatger (infart), a Amman i arribada finalment a  l’aeroport de Delhi.

Desprès d’una setmana visitant el país, fem cap a Benares; allí, tenim la oportunitat de passar al Nepal. Només una hora de vol i aterrem en un aeroport militar.
El Nepal té 145.391 km i 25.000.000 habitants. El país ens fascina i ens hi quedem uns dies visitant els temples i els palaus, els monestirs on estudien els nens budistes i les bellíssimes pagodes. La més impressionant és la Pagoda de Swayambut de 2.500 anys d’antiguitat.
Resultado de imagen de kathmandu  palacio de Kumari ghar
Palau Kumari Ghar a Katmandu
A Kathmandu, resideix la Kumari.  Ens hi encaminem. És tracta d'un palau de clara arquitectura nepalí, de maons vermells i fusta, amb moltes finestres amb gelosies i timpans el·líptics. 
Nosaltres i un un grup de turistes, també, europeus, demanem per veure la Kumari, al seu protector, un monjo budista que després de fer-se pregar una bona estona i d'haver acceptat un donatiu que ens diu que servirà pel manteniment de la deessa nena, accedeix que, aquesta, surti uns minuts a una finestra del palau, on la tenen estretament custodiada; només surt quatre dies a l’any en processó. El monjo que l'aten tan curosament ens permet fotografiar-la.

Resultado de imagen de kumari diosa viviente nepal
Foto del nostre viatge
La tria de la deessa és molt meticulosa. La seva pell al venir al món, ha de ser immaculada, mai no es pot fer cap cop, ni tampoc res que la faci sagnar; tall, rascada, pelada, ni punxada. Viu entre sedes i coixins  per evitar que res  la pugui lesionar. El seu regnat dura fins la menarquia. Amb la primera menstruació perd el seu regnat.

Malgrat la pompa i fastuositat en que es veurà envoltada,la seva vida serà trista, mancada de llibertat, d’anar a escola i jugar al carrer com els altres nens,. Viura embolcallada amb cotó fluix. Quan arribi l'hora de casar-se, si ho desitja, el guia ens comentava, que cap home voldrà aparellar-se amb ella, ja que la recordarà, sempre, com la deessa a qui venerava. 

Imagen relacionada
Pagoda de Swayambut. Els ulls de Buda miren sempre amb compasió

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada