diumenge, 4 de desembre del 2016

L'arpa i les seves vibracions,441


Sitges sol i calitges, així comença la coneguda poesia de Josep Carner.

Una escapada a Sitges sempre és agradable, tan a l’hivern com a l’estiu i més quan s’hi ajunta l’art i, també la gastronomia, llavors  la festa és rodona.

Ahir dissabte ens va acompanyar un dia càlid, sol, poc vent i el mar quasi en calma. Nosaltres hi anàrem per veure l’exposició de Ramon Casas  amb motiu del 150è aniversari del seu naixement . És  instal·lada en aquesta població del Garraf i  es podrà veure fins el 19 de febrer de 2017, al Museu de Maricel.

Ben coneguda per tots nosaltres la seva obra i admirada  en  altres ocasions en diversos llocs. Aquesta de Sitges ve anunciada com la de “La modernitat anhelada” i  amb el lema de  ser  “el pintor que millor va copsar els dictats de la modernitat”

Així envoltat dels pintors que el van influir i d’altres que es van emmirallar en la seva obra, l’exposició presenta obres també de Toulouse-Lautrec, Rusiñol, Romero de Torres, Sorolla i Torres –Garcia  entre altres.

És a Paris l’any 1881; aquesta ciutat va ser una  referència permanent al llarg de la seva vida, atès que li va permetre descobrir un ventall molt ric de llenguatges i tendències creatives.


Destaquen molts retrats de dones. Els  nus són tots molt bonics, com el de la portada. Dones sofisticades, refinades, elegants i presumides. També dones modernes que practicaven esports. D’altres, que semblen interessades per la cultura.


També hi troben quadres de temàtica entroncada amb la tradició vuitcentista, multituds dins enquadraments fragmentats. Tècnica ja emprada en temes taurins.

Cal fer esment  als coneguts  cartells publicitaris, com l’Anís del mono, Champagne Codorniu , Els quatre gats i d’altres.

Us recomano que, si podeu, no us la deixeu perdre. L’obra es molt extensa. Exposada en vuit plantes que et porten del  Maricel al Cau Ferrat. Els  indicadors d’ascensors  et situen a cada planta.

Comissaria Vinyet Panyella, directora dels Museus de Sitges.

Entrada 10 €, reduïda a 5 pels jubilats.

1 comentari:

  1. Amb una amiga hi volem anar per les festes de Nadal. Ja em vaig perdre l'exposició al Cercle del Liceu sobre Júlia. Però he estat en moltes visites a Món Sant Benet sobre el tema. Trobo que és molt bo, Ramon Casas.

    ResponElimina