dimarts, 27 de setembre del 2016

L'arpa i les seves vibracions, 435

Héctor Alteri actor argentí ben conegut ,torna a Barcelona per protagonitzar EL PADRE una obra del dramaturg francès Florian Zeller. L’autor, és un dels talents literaris més coneguts a França, és famós per aquesta peça, amb la que ha obtingut més èxits. LE PÈRE es va estrenar el 2012 al Théâtre Hebertot i el 2014 va guanyar el Premi Molière a la millor obra.

Parla de temes complicats com ara la vellesa, la demència senil, i l’Alzheimer amb bones dosis de comicitat. Moltes vegades s’acosta al drama i d’altres a la comèdia.

Val a dir que veient l’obra, sovint em vaig fer un embolic. Em costava deduir el que era veritat, imaginació i  alienació en les paraules d’Alterio que, en aquesta obra broda el  paper. Ens fa riure a estones, sense caure mai en el ridícul, amb repliques mordaces, situacions ambigües, personatges duplicats, canviants i amb el dubte del que realment li passa és el que diu la família o el que ell sent. Cada escena ens desconcerta i ens torna a atrapar.

Andrés, nom del protagonista, té una filla l’Ana que intenta ocupar-se del seu pare que, cada vegada es més dependent a causa de la pèrdua de memòria. Els records del seu pare desapareixen  poc a poc. Al capvespre de la seva existència, l’ alienació l’empresona  més en una irreversible soledat.
L’Alzheimer, malaltia tristament d’actualitat, queda reflectida molt bé, tant pel text de Zeller, com per la sublim interpretació d’Hector Alterio. A l’acabar, la gent que omplíem el Teatre Romea, dempeus vam aplaudir llargament la interpretació magistral del protagonista. La resta d’actors, en papers més col·laterals, secunden el protagonista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada