dissabte, 23 de juliol del 2016

L'arpa i les seves vibracions, 424




                              El Portal del Baluard de  Santa Madrona

Diumenge al matí, Festa major del barri del Raval amb la programació de diversos actes festius. La colla, ens trobem davant  el mmb, Museu Marítim de Barcelona, patrocinador de l’espai tema de la nostra visita. Ens fa companyia una concentració  de gegants , cap grossos, castellers i dansaires;  d’aquí surten formats en grups cap els carrers fent molta gatzara. Nosaltres, ens desviem cap a el carrer del Portal de Santa Madrona, que acaba en una petita plaça, on un cartell en català i anglès ens informa que som davant del Portal del Baluard  del segle XVIIIè. Avui,  és dia de portes obertes.
Al costat de la porta esperem, la cita és un xic més tard. A pocs metres crida l’atenció una porta més petita; és una instal·lació per ajudar als drogodependents, que allí troben material estèril i acolliment  al seu problema. Un grup inequívoc de drogoaddictes, ajaguts a l’ombra d’uns arbres , dóna una nota de tristesa.
A les 11 en punt una guarnició de La Coronela ens fa els honors i ens obre la porta, prèvia una parada, en formació, dels seus membres. Era la milícia constituïda pels propis barcelonins, encarregats de la defensa de la ciutat amb el privilegi de custodiar els portals i les muralles, tot un honor pels qui en formaven part. Privilegi derogat pel rei Felip V.

Entro encuriosida, mai no havia trepitjat aquesta zona que puja, camí amunt, cap al passeig, ara ben arreglat d’aquesta part de la muralla. La muralla vista des de baix, té una alçada considerable i està ben conservada, sempre m´havia  cridat l’atenció veure uns arbres tan alts que emergien per sobre. Ara, el misteri és veu clar, els arbres són al llarg del passeig, el terra s’ha aplanat recentment per fer més fàcil la passejada. Actualment, aquest espai és custodiat per l’Associació de Recreació Històrica de la Coronela de Barcelona. En un tombant del passeig un portal de pedra amb una reixa, ens barra el pas,  a la part alta una fornícula amb la imatge, tallada en pedra, de Santa Madrona.
Un figurant ens explica la història de la santa, ho fa  detalladament. Màrtir cristiana de Tessalònica que va viure  el segle IIIè, i fou martiritzada per la seva condició, cap l’any 300. Un cop ocupada la ciutat grega pels turcs, decideixen desfer-se de les relíquies de la santa i venen el cos a uns mercaders francesos. Segons la llegenda, al passar la nau que portava les relíquies per davant de Barcelona, una forta tempestat els feu aturar i dipositaren el cos a l’ermita de Sant Fruitós a Montjuïc. Segueix com en tants altres relats, que el cos es va fer tan pesant que no el poguérem moure d’aquell indret per dur-lo a França...

Parlem amb un altre figurant que enarbora la bandera de la santa. Sobre un fons verd, té a la mà esquerra la palma del martiri i a la dreta un vaixell.
De dalt del Baluard, es veu l’altra entrada, dita també de Santa Madrona,  o de les Drassanes. Per la part de l’avinguda del Paral·lel, molts visitants entren per aquesta porta i fan el camí invers al nostre. Es troba, actualment, en perfecte estat. Era  una de les sortides cap a Montjuïc i va ser el darrer tram de muralla construït al segle XVè. En aquest portal encara es conserva la porta de fusta que el tancava, el pont llevadís i els merlets de coronament.




 En un futur, hi ha el projecte d’anar recuperant el tros  que ara està encerclat, on s’hi restauren barques antigues, a fi de poder fer el recorregut de punta a punta,  del que seria el camí de ronda.
                                                                                    

1 comentari: