dimarts, 25 d’agost del 2015

L'arpa i les seves vibracions, 395



                                 


                               MINES ANTIPERSONES II

Uns amics m'han demanat si podia aportar quelcom més a l'escrit d'ahir, ja que saben que sempre m'ha preocupat el tema de les mines .Tinc guardat un article publicat a La Vanguardia, de l'any 2002, quan seguia els escrits de Gregorio Morán, en les seves interessants Sabatinas Intempestivas. Salvant  la distancia del temps, pot ser il·luminadora pels meus amics i els que llegiu el bloc.
Morán, explica que va anar a veure una exposició de fotos, obra de Gervasio Sánchez, commovedores en temàtica i tècnica; una exhibició de desastres de la guerra, dedicada a les víctimes de les mines antipersones, en els Balcans, Angola, Moçambic, Afganistan, Nicaragua i també Cambotja. Exposició presentada en el Círculo de Bellas Artes de Madrid el 1997. Les fotografies totes en blanc i negre, expressen més bé que si fossin de colors tota la crueltat. Acaba dient que la temàtica vista et fa sortir de dins, ineludiblement,  el  crit de Munch.
Segueixo citant a Gregorio Morán. Les mines són instruments fets per destroçar a civils, no per matar-los. Sembrar camps fèrtils de mines minúscules per omplir de mutilats poblacions senceres; irrecuperables resquicies d'una guerra. Territoris on no s'hi podrà caminar sense perill durant molts anys, tants que es convertiran en inhabitables.
Hi ha una mina antipersones anomenada "papallona", especialment ideada per a nens, són esqué perfecte, ja que s'assemblen a una joguina i es venen de tres colors diferents, la de la foto és verda.
Els més grans fabricants d'aquestes joguines criminals segueixen sent els Estats Units, Rússia i Xina, els hi fan la competència cinc empreses espanyoles amb noms tan coneguts com Explosivos de Burgos, Fabricaciones estremeñas o Explosivos Alaveses, i les menys impotants, com Bressel i Unión Española de Explosivos. Segurament que totes cotitzen a Borsa.
Cal que situeu aquest article per donar-li validesa en la data en que fou escrit 2002. Recordo que molt posteriorment per les pressions que van haver-hi de tot Espanya, va sortir publicat que es retirava  la fabricació de les mines a Burgos, o al menys a abaixar-ne la producció. No en sé res més des d' aquelta noticia, es fabricaven amb el vist i plau del  govern de l'època. Avui revisant diaris  trobo que el 1997 el Consell de Seguretat Nacional dels EEUU, va anunciar que no es fabricarien més bombes antipersones.


Papallona italiana, antipersones

A la Banca ètica, t'asseguren, quan els hi confies els teus diners,  que mai no serviran per fabricar enginys de guerra. Tot i que els meus dinerons són pocs, jo en un cert moment vaig triar Triodos Bank, per aquestes garanties. Crec que serveixen per a donar micro crèdits a famílies  de Centre Amèrica.



















1 comentari:

  1. M'ha impactat moltissim la mina imitant una papallona. Tant bon punt la he vist, he dit: la Papilio Machaon! Quan nosaltres anavem al camping, n'haviem trobat i dissecat més d'una. Us puc assegurar que és una imitació perfecta.

    ResponElimina