diumenge, 18 de maig del 2014

L'arpa i les seves vibracions, 338

Avui dissabte escapada en solitari a Montserrat on desprès de visitar la Verge Bruna, he dedicat el matí al Museu. De entrada dues exposicions itinerants.
La primera "Els teixits coptes del Museu de Montserrat". L'enunciat em recorda els viatges a Egipte, i em dóna la possibilitat de reviure una mica aquell país. (Mª Dolors m'acompanyes?)
El catàleg explica que la importància rau en la possibilitat de contextualitzar l'origen dels materials que exhibeix. El barceloní Ramon Soler Vilabella (1878-1961), un industrial tèxtil col·leccionista apassionat i investigador històric, va donar un suport molt significatiu a les campanyes que el conegut egiptòleg lionès Albert Gayet (1856-1916) va realitzar a Antinoe. Barcelona i Lió eren ciutats d'intensa producció tèxtil on existia un notable interès pels teixits i la indumentària de l'antiguitat. Els dos estudiosos inicien una relació l'any 1907 i el resultat és la col·lecció tèxtil que ara exhibeix aquesta exposició. Tota la correspondència entre Gayet i Vilabella, ens permeten veure-hi el rerefons social, econòmic, humà i històric d'aquesta col·lecció tan important per la mida i la qualitat de les peces, per la certesa del seu origen i per la historiografia que les envolta.

Fragment superior, túnica infantil ,llana i lli, tafetà brodat. s V dC
Presenten una varietat tant tipològica com cronològica (segles III al VIII dC). Provenen de l'aixovar de les tombes de les necròpolis coptes d'Antione. Són, part de la indumentària que vestia el difunt o peces aprofitades com a sudaris. Els teixits estan dotats d'una decoració iconogràfica molt rica, amb fauna del Nil, abstraccions mitològiques i la simbiosi amb els repertoris cristians; conflueixen elements de les cultures romana, bizantina i islàmica.
Capítol a part és la trajectòria del treball de rentat, consolidació i restauració, analítiques per conèixer amb profunditat la cronologia, proves cromàtiques amb les tècniques i recursos en el moment de la datació i investigació multidisciplinària.

Túnica d'adult, lli i llana, tafetà i tapisseria, s,VI dC
 Una vitrina ens mostra un Fus, fils de llana tintats de l'Antiguitat Tardana amb el rètol:
Roja per vermell
Galda pel groc
Indi pel blau
Indi i Roja pel porpra
Indi i galda per al verd.
Possibles tovalles o domàs, lli més llana, tafetà i tapis, s. III-Iv dC.
Un cop a casa la curiositat em porta al Google i trobo que Antinoe està situada a 6 milles al sud de Beni Hassan... podeu entrar-hi per ampliar geografia.

ANTINOE

2 comentaris:

  1. Hola a tothom! Molt interessant el que expliques. Maria Teresa.
    Jo m'espero a intervenir al bloc fins a tenir les fotos que en Marçal està classificant.
    El Metropolitan té una impressionat col.lecció de peces de l'antic Egipte. Jo també vaig tenir molt present la Maria Dolors. Per què será?

    ResponElimina