dimecres, 30 d’abril del 2014

L'arpa i les seves vibracions,336

JANINE JANSEN



Precedida de gran fama, aquesta virtuosa del violí, ens va regalar una estona de música d'alt nivell interpretatiu. Auditori diumenge al matí, dirigeix l'Orquestra el director txec Jarub Hrusa i Janine interpreta el Concert per a violí i orquestra en Re major, op. 35 (1878) de Txaikovski. 
De sempre s'ha parlat de la complexitat d'interpretar-lo, l'obra és d'un virtuosisme inimaginable per l'època, segons ens conten les cròniques , Txaikovski inventa entrebancs, filigranes i arpegis impossibles que, paradoxalment, omplen d'atractiu aquesta obra, no solament per a qui l'escolta, sinó també per a qui la interpreta.
Janine físicament és una nina, bonica, jove, esvelta, musicalment és un monstre interpretatiu i ho fa d'una manera que sembla fàcil, tota ella es mou quant l'arquet frega les cordes i li sap donar un to quasi mai escoltat  abans ; a més d'un ens van caure unes llagrimetes en la interpretació de l'Allegro moderato, que va calar molt endins, música meravellosa.
Nascuda a Holanda fa 33 anys, toca un violi "Barrere" Stradivari del 1772, cedit per la Fundació Elise Mathilde. Treballa habitualment amb orquestres com les de Filadèlfia i Cleveland o les filharmòniques de Berlín, Estocolm, Oslo, i Nova York.

A tenir present si veieu algun disc d'ella, crec que enregistra per a Decca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada