dilluns, 25 de març del 2013

L'arpa i les seves vibracions, 263

La Falla més conflictiva
La falla és deia “Vells contes de l’Índia” i el seu creador Sergi Fandós, suposo que va estar treballant tot l’any per presentar-la per Sant Josep, segur que aliè a tot el rebombori que va passar en el carrer Ceramista Ros, lloc on estava plantada. En aquell moment ell era a Andorra i va ser requerit que tornes ràpidament. Policia, antidisturbis, gent enfadada, gent burleta, a mica en mica el to va anar pujant i hagués pogut iniciar-se un conflicte internacional.
Pels hindús cremar un símbol seu religiós està prohibit, i la falla no podia cremar-se. Pels fallers, si una falla no es crema no és falla i no pot tolerar-se  deixar-la sense cremar. 
Es van reunir tots davant del notari el Sr. Ignacio Maldonado, que va aixecar acta del pacte al que havien arribat finalment la Comissió, el Centre Cultural de l'Índia i la Junta Central Fallera. Calia desnaturalitzar la falla per no ofendre els “sentiments culturals o religiosos de la comunitat hinduista”, un paquistanès agenollat resava davant la seva deessa, i un exaltat per sort aturat a temps, és va ruixar amb una ampolla de gasolina per auto immolar-se a lo bonzo, dos fallers el van aturar i va anar a comissaria. Us ho imagineu…

Solució: Va venir una grua de 10 metres d’alçada i va serrar dos braços de l’elefant, Lord Ganesha, els dos que hi duia elements religiosos, i el turbant el van tapar amb una caputxa i així ja no mostrava els altres elements divins pintats amb or.. Com a prova de bona voluntat van indultar la figura de cartró pedra de “Shiva Natajara” ( vejeu la foto de sota), senyor de la dansa i tal vegada el més ric i elegant símbol de d’hinduisme, que donaràn al Temple Hindú-Sivananda Mandir de València. Aquesta figura de casi tres metres d’alçada va ser transportada amb un camió de gran tonelatge. El president del temple Hindu de Valencia, Swami Omkarananda, és va mostrar satisfet amb el canvi, va dir que seria la mateixa ofensa  per nosaltres, si ells cremessin la senyera a Rucada. Que si la foto de la crema es difonia podria haver creat una “crisi internacional”.  Dixit.
No cal dir que va ser la primera falla a cremar de tot Valencia,a les 0,15 hores rodejada d’un fort dispositiu policial i antidisturbis.
Tot es veritat, vigileu per si us animeu a encendre un misto segons a on.

Shiva Nataraja


        Reportatge del diari Levante... amb el desmuntatge del déu abans de la cremà.

4 comentaris:

  1. M'encanta la teva crònica. Com és que no ho llegit enlloc? Censura, tal vegada?

    ResponElimina
  2. No he estat mai a les Falles. Les aglomeracions m'han fet sempre mandra, però el que expliques és interessant, sobretot el que ha passat amb la falla conflictiva.

    ResponElimina
  3. Marisa ha sortit per TVC a les Noticies i als diaris, el que passa és que no se li dóna importància, és una de més, però viscut in situ és surrealista.

    ResponElimina
  4. Els déus poden llançar focs destructius sobre la Terra per cremar els infidels, però que els infidels cremin els déus... ¡quin atreviment, ostixec!

    ResponElimina