divendres, 15 de març del 2013

1- Nous divendres- LA TRESCA I LA VERDESCA


Com que veig que, fora d'honorables excepcions, no us interessa investigar per descobrir els enigmes que us proposo, començaré una nova secció: LA TROBALLA DELS DIVENDRES, en la que us explicaré alguna cosa que hagi descobert, trobat, après etc. 

Ahir, al pati de l'antic Hospital de la Santa Creu, vaig trobar-me amb uns plafons on s'explicaven coses de l'espai on ara es troba la Biblioteca de Catalunya, entre d'altres. En un d'ells deia que el 1587, aquest hospital va obtenir l'exclusivitat de la representació de les comèdies i altres espectacles que es fessin a Barcelona (o sigui les rendes obtingudes). Poc després va néixer el projecte d'un teatre propi que va ser la Casa de les Comèdies (posteriorment Casa del Teatre o Teatre de la sanitat) i va tenir moments de gran esplendor fins que el 1787 es va cremar. Va ser ràpidament reconstruït pero...
El 1844 Isabel II va donar permís a la Societat del Liceu per a construir el seu propi teatre, més espaiós i sumptuós, destinat a l'Òpera.
El 1915 el Teatre de l'Hospital, o Teatre Principal de la Rambla, va tornar a sofrir un incendi. Es va reedificar però es va vendre i ja no es va utilitzar més. Des de llavors la seva decadència ha estat visible i galopant. Ara, sembla que s'està tornant a remodelar per obrir-lo de nou. Veurem en què acaba.
Tot això explica perquè en un recinte d'aquest antic Hospital de la Santa Creu s'hi fan actualment i periòdica representacions teatrals (Recordeu la magnífica Antígona, de la Clara Segura i el Pep Cruz fent d'Èdip?). És una magnífica forma de relligar amb el vincle que la institució tingué amb el teatre. 

1 comentari:

  1. Enhorabona per aquesta nova secció, tot i què un enigme de tant en tant, també seria molt ben rebut, ara que ja tinc els estris preparats per buscar pistes. Un petò al petit Llorenç i que tot vagi bé.

    ResponElimina