divendres, 18 de febrer del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 84

LIRE ORGANIZZATE

Sembla que el virus ha decidit finalment marxar del meu cos, deixant això sí un reguitzell de tos intermitent; però avui ja em trobo amb ànims d’obrir el Bloc per escriure. Com que temes nous no n’he viscut des del llit, he pensat comentar-vos un instrument antic de música. L’he triat perquè n’existeixen pocs al món i quasi tots en museus de música.

En italià s’anomena lyra organizzata, en francès vielle organisée i va ser en aquests país que va néixer a mitjans del segle XVIII, on Francois Bedos de Celles, París, 1778 en el llibre L’Art du facteur d’orgues, descriu l’instrument, la seva construcció i el dibuix de l’interior. Està compost com una viola amb caixa harmònica, un òrgan portàtil amb dues files de tubs en forma de flauta, un manubri, una manxa i un teclat. Va desaparèixer en poc temps, possiblement degut a la seva complexitat mecànica i d’afinat.

El del dibuix està exposat en el Musikinstrument-Museum de Berlin. Expliquen que Haydn el va tocar, ja que el 1786, va escriure set nocturns i cinc concerts per dos “lira orgaxizzate” a petició de Ferran IV de Nàpols, molt afeccionat a tocar aquests instrument.

En el proper viatge a Berlin podeu incloure la visita al Museu i veure’l amb tota la seva bellesa.

2 comentaris:

  1. Caram! A aquest instrument tan sols li manca un arpa per a fer-lo vibrar.

    ResponElimina
  2. Interessant, interessant i interessant. És fantàstic que cadascú pugui aportar nous coneixements. Famolencs com nosaltres ens va molt bé i entre tu amb aquest Museu i el Borja amb la literatura, em feu venir salivera d'anar a Berlin que no conec.

    ResponElimina