dissabte, 1 de gener del 2011

PANEM ET CIRCENSES XXVI

Aquesta és la meva aportació al 1er dia de l'Any, tot desitjant-vos el millor. Pau, salut, prosperitat, feina (molt ben dit Ma. Teresa: feina no pas per nosaltres, pels nostres i pels altres) AMISTAT i perquè no? moltes aventures i un xic de bogeria.

DEL COSTUMARI CATALÀ.- Abundant en la gràcia atribuïda al gener és que hom creu que durant el seu curs la lluna influeix damunt les coses terrenes molt més que durant la resta de l'any.
El costumari va ple de dites populars però jo en destaco aquesta:

Dels amors
sempre el primer,
i de llunes,
la del gener.

Hom creu que les bruixes, a mesura que es van fent velles, perden força bruixesca i se'ls refreda i esmorteeix llur gràcia en aquest sentit. Per tal de mantenir la virtut que se'ls esvaeix han d'ensenyar els darrers a la lluna, la qual els retorna la gràcia minvada. Duen a terme aquesta pràctica pintoresca pel gener, que és quan la lluna té més força. Diu la veu popular que hom pot conèixer sense cap dificultat les bruixes si es passa les nits de lluna plena del gener al ras i observa atentament les taulades on hi ha dones amb la roba aixecada i d'esquena a l'astre de la nit.
Hom creu que la lluna plena del gener afavoreix les aventures. Els qui volien anar-se'n de casa, fos la causa que fos, els qui volien deixar la muller i els qui volien anar a cercar fortuna en terres llunyanes creien que aconseguirien llur desig amb tot èxit i sense entrabancs de cap mena si iniciaven llur empresa el dia cinquè de la lluna nova de gener.

Suposo que ara entendreu perquè m'agradaria passar la nit de cap d'any a l'hemisferi sud. No vull que se'm refredin els "darreres".






2 comentaris:

  1. M'apunto a les aventures i un xic de bogeria ...

    ResponElimina
  2. Li he de dir a la meva amiga Edelmira que diu que ha perdut la màgia. Tot serà que la detinguin si algú la veu a la terrassa.

    ResponElimina