diumenge, 1 de desembre del 2013

L'arpa i les seves vibracions, 311


                    GUSTAV HOLST. Els Planetes

Fa poques hores a l'Auditori hem escoltat del compositor anglès Gustav Holst, la partitura de la seva obra més coneguda "Els planetes". Nascut a Cheltenham el 1874, morí a Londres el 1934.
Fou durant el periode històric de la primera guerra mundial (1914-1916), que Holst escriu una suite per  a gran orquestra i segons deixà escrit l'obra tracta del significat astrològic dels set planetes representats en ella. Els set moviments es titúlen:
Mart, el portador de la guerra.
Venus, el portador de la pau.
Mercuri, el missatger alat.
Júpiter, el portador de l'alegria.
Saturn, el portador de la vellesa.
Urà, el mag.
Neptú, el místic.
Usa instruments no gaire habituals, com la flauta baixa, o l'oboe baríton i molts efectes de percusió, bombo, bateria, platets, triangle, tambor militar,pandereta, gong, campanes, xilofon i glockenspiel, així com dos timbals, a més de 6 trompes, 4 trompetes, 3 trombons, bombardí i tuba. La part coral que s'escolta al final com un xiuxiueix, però no es veu ha anat a càrrec de les cantaires del Cor Lieder Càmera.                  
Mart
Es pot captar com Mart es mostra enèrgic i hostil en una rítmica pulsació constant, Venus esdevé un reducte de calma. Les ales de Mercuri es tradueixen en una mena de moviment gràcil, trapella. Júpiter suposa una alegria èpica, gairebé un himne joiós en el qual els metalls destaquen com a indubtables protagonistes. Saturn, es manifesta amb una certa mandra inicial i, a través d'uns batecs que el condueixen a la maduresa, arriba a la vellesa. La màgia es relaciona amb Urà, mentre que Neptú condueix al misticisme. L'aparició del cor femení fora d'escena sorgeix com del no-res i, en una mena de lletania, es torna a fondre en el silenci.
La seva eficàcia expressiva ha estat la causa, probablement, que l'obra s´ha utilitzat com a catàleg de recursos dins la música per a cinema, com la nissaga galàctica de George Lucas, però d'aixó en  en pot dir més dades en Rafel, el nostre assessor de cinema.
Ha dirigit avui l'orquestra de l'OBC, el director Jaime Martín (Santander 1965). Va accedir al món de la direcció orquestral en una gira l'any 2008 amb l'Orquestra de Cadaqués. .Actualment dirigeix diverses orquestres d'Europa.

Urà
 (Demà seguiré amb Roma)                     
                                                                                                                                

1 comentari:

  1. Se t'acumula feina. El nostre professor de llatí, els dilluns ens dèia: post festum, pestum. No cal traducció.

    ResponElimina