dimecres, 9 de maig del 2012

LA TRESCA I LA VERDESCA



No sé què és pitjor, si patir perquè fas tard o per massa d'hora i no trobar ningú que et confirmi que sí, que allí és el punt de trobada. Això és el que m'ha passat però he decidit tirar al dret i anar directe a Mercabarna  on finalment ens trobem tot el grup. A l'autobús vaig paint la frustració de saber que no deixen fer fotos però observo la variada  "fauna" humana amb emocions contradictòries. 
La visita, interessantíssima. Ens han dut a la recepció on en una maqueta hem pogut fer-nos càrrec de la seva complexitat i enormitat. Són 90 hectàrees de terreny. No hi ha edificis alts perquè està construït sobre el delta del Llobregat i no els fonaments són molt dificultosos i cars. Està molt ben situat entre l'aeroport, el ferrocarril de mercaderies, el port de contenidors i nusos viaris que el fan un dels principals centres europeus de distribbució de productes frescos, tan autòctons con vinguts d'altres països.  
M. concentra els mercats majoristes de la ciutat. O sigui que als pavellons hi ha parades com en un mercat però tot són majoristes (uns 900). Cosa curiosa, cadascú marca el preu que vol i en funció de la demanda el puja o el baixa. En uns altres espais es troba l'escorxador, el mercat central del peix, i la zona d'activitats complementàries (congelats, aliments preparats a punt de coure (les platetes dels supers i mercats). Més 24 restaurants de diferents tipus, una guarderia, serveis mèdics, farmàcia, laboratoris de control, empreses d'embalatge, tallers mecànics, missatgeria, assessories, ferreteria, frigorífics, transportistes... i 9.000 places de pàrquing. També hi ha un enorme magatzem del Banc dels aliments on van a parar els que tenen pocs dies per que caduquin o que no val la pena guardar però estan en perfecte estat. El mercat de la flor tallada, les plantes i els complements, ara és en un altre espai al costat de l'aeroport.
Tot plegat és un formiguer gegant que sempre és en marxa ja que uns funcionen a la nit, com ara el del peix, o de dia, segons.
Hem visitat el pavelló de les verdures i fruites, la fruita exòtica, les cooperatives agràries . Tot era tan ben posat, tan nou, tan perfecte que era una delícia. I si la vista es regalava, l'olfacte també; veritables mates de julivert, cilantre, porro, cebes, maduixes i maduixons... Hem sortit amb una gana!
Després he dinat amb la meva amiga Pirula i a continuació me n'he anat a la Filmoteca i he vist Yo soy la Juani, del Bigas Luna. Bon dia, no?


1 comentari:

  1. Quantes coses desconeíxem de Barcelona, jo no he trepitjat mai Mercabana, tinc un veí que hi treballa de nit i m'explica l'enrenou que hi ha sempre.

    ResponElimina