dimecres, 16 de desembre de 2015

L'arpa i les seves vibracions, 405

Monument a Sibelius Park Helsinki

Desprès d'una pausa musical voluntària, retorno al cicle de l'Auditori amb un bon repertori que commemora els 150 anys  del naixement de Jan Sibelius.
S'inicia el concert amb una peça de 10 minuts, que va consagrar a Sibelius com a símbol nacional, FINLÀNDIA, escrita el 1899 en un moment en què la repressió russa contra el nacionalisme finlandès tornava a ser intensa. L'èxit va ser aclaparador, tant, que des de la seva estrena el 4 de novembre d'aquell any, la partitura va ser considerada l'himne oficiós finlandès.El seu caràcter exultant i la qualitat emotiva del tema, fan que, encara avui, sigui una de les obres més populars del mestre. El cor masculí li dóna força i emoció amb les seves esplèndides veus.       

Director, cantants , Cor masculi i orquestra
Tot seguit, sense descans, ens han ofert  el poema èpic finlandès KALEVALA, que té més de 20.000 versos, ple de personatges estrambòtics, de situacions increïbles i de paratges insòlits. Un dels seus protagonistes és el jove Kullervo, qui, desprès de passar totes les desventures imaginables: quedar orfe, viure com esclau, fugir i venjar-se, seduir a la seva germana, acaba travessat per la seva pròpia espasa.
A partir d'aquest antiheroi, Sibelius basteix una obra simfonicocoral impressionant, grandiosa, única. Un poema simfònic per a soprano, baríton, cor masculí i orquestra. Tots aquests protagonistes ens han recordat avui la terra  Escandinava, ja que, tant el director, com els cantants i el components del cor són nascuts a Finlàndia.
El Cor Acadèmic Masculí d'Hèlsinki, ha estat el gran protagonista; setanta dos cantaires amb veus molt treballades, han complet l'espai de l'Auditori amb els versos de KALEVALA. Fundat l'any 1949 amb el nom de TEI KYL, pertany a la Universitat d'Hèlsinki. Ha actuat arreu del món i avui, ho ha fet al nostre país per primera vegada.
Director de l'orquestra, Ari Railainen, mezzosoprano Tuija Knihtila, i Juha Uusitalo baríton- baix.
Kullervo és l'expressió del desig de Sibelius d'escriure una música específicament finlandesa  A través de la música, el compositor evoca la història de l'antiheroi amb episodis de violència i fatalitat, i tot amb una reeixida sonoritat, gràcies a unes melodies que, traspuen l'esperit del cant popular. La partitura dura 72 minuts.
El programa de mà ens va oferir la traducció dels versos originaris en finlandès al català. Copio per la seva bellesa el primer i el darrer, si us enganxen podeu trobar a Internet tot el poema.

                                                       Kullervo, fill de Kalervo,
de formoses calces blaves, descendent d'Aijö,
de rossa cabellera enlluernadora
 i calçat del cuir més fi,
es posà en camí per pagar el tribut,
a portar el gra degut en pagament per la terra.


a la terra enfonsà l'empunyadura,
al bruguerar enterrà la guarda,
al punta dirigí al seu pit
i sobre l'esmolada fulla es llançà.
Així trobà la mort tan desitjada
i sa pròpia fi llaurà.
Vet aquí el final del jove,
Kullervo, l'heroi, així morí,
A un home de tanta vàlua
sembant final el destí oferí.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada