diumenge, 14 de juliol del 2013

L'arpa i les seves vibracions, 285


Firma de l'Estatut de Catalunya
ESTATUT

Segueixo novament parlant de l’Estatut de Núria, ahir us comentava que el saló de l’Hotel mostra fotografies i documents guardats en vitrines, on també curiosament es podem veure els coberts de plata i altres estris com les plomes estilogràfiques, que feren servir els signants del conveni el  20 de juny de 1932.
Segueixo buscant pels diversos panels explicatius, ara ja dins del marc d’uns passadissos on d’una manera pedagògica i fàcil d’entendre, mostren la història política, així com la flora i fauna de la zona i, els diversos itineraris de la vall. És una zona nova plena de dissenys moderns explicatius, en el nou pavelló  de Sant Josep, totalment reformat. Allí en una paret trobo el que m’interessa, text i fotos sota el títol de Política catalana als Pirineus, és el nom que adopta l’avantprojecte de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, prenen el nom d’on va ser redactat per la comissió designada.
El dia 26 de juny de 1931, desprès de dies d’intens treball, es va enllestir el document que havia de definir el marc institucional i les competències catalanes.
Aprovat primer per la Diputació provisional i desprès per referèndum, va ser aprovat de manera definitiva pel Parlament espanyol el 9 de setembre de 1932, tot i que amb modificacions.
Els temps canvien, les tisores no
Estem en el mateix trencacolls que el 1932, des de Madrid, modifiquen, retallen, passen el ribot que ens tira a  la cara l’Alfonso Guerra, en tot el que curosament redacten des de Catalunya els nostres polítics . Cal esperar  l’11 de setembre i la cadena humana que es prepara per tornar a demostrar una vegada més el que som.



1 comentari:

  1. M. Teresa, ja tenim lloc a la cadena! Trobo que ho estan organitzant molt bé. Ara només ens falta la samarreta!!!!

    ResponElimina