dimecres, 7 de novembre del 2012

L'arpa i les seves vibracions, 241

Robert Gerhard

Ja dins la tardor, novament inicio l’anada a l’Auditori els matins d’alguns  diumenges. Bon inici el dia 4. Us comento les dues obres de la primera part.
Robert Gerhard, nascut a Valls el 1896, va compondré Albada, Interludi i Dansa el 1936, un encàrrec de la BBC per una sèrie de retransmissions. En aquella època ell era estudiant a Cambridge. L’obra va ser concebuda com a resposta a la inquietud que suscitava Espanya en l’opinió pública durant la Guerra Civil. El material melòdic de la composició presenta una clara relació amb les característiques del folklore català malgrat no utilitzar melodies populars. Aquesta vinculació amb la música del país era una expressió de la seva identificació amb la causa republicana. Les seves sonoritats  evoquen el nacionalisme català, no sols per les seves melodies, harmonies i ritmes, sinó també pel color de la cobla. Una activitat creativa, amb un segell propi inconfusible.

ALBAN GERHARDT, violoncel
La segona obra oïda, El Concert per a violoncel i orquestra en Re menor d’Édouard Lalo va ser escrit el 1876 i estrenat l’any següent a París. Gran expectació per veure tocar a Alban Gerhadt, nascut a Berlín,  un dels solistes més destacats del moment. Toca un violoncel Matteo Gofriller, és la primera col·laboració d’ell amb la OBC. És una obra virtuosística que permet el lluïment del solista alhora que apreciem la mestria de Lalo en la composició en general. Comença amb un preludi que introdueix uns trets rítmics que retrobem el llarg dels seus tres moviments. El més interessant l’intermezzo, eminentment líric i amb protagonisme indiscutible del solista.
No coneixia cap de les dues obres, fet que s’agraeix dins el repertori del programa de la temporada, així s’aprèn música. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada