dimecres, 19 d’octubre del 2011

LA TRESCA I LA VERDESCA


Natàlia Goncharova va ser una gran pintora russa nascuda el 4 de juny de 1881 en un poblet a prop de Tula. Se l'ha classificat com a pertanyent al cubo-futurisme, un corrent pictòric barreja del cubisme i del futurisme.
Va estudiar escultura a Moscú però es va dedicar a la pintura. Molt inspirada per l'art folclóric rus, les seves obres en traspuen els colors i motius sumats a les influències del fauvisme.
Juntament amb el seu marit, Mikhail Larionov van desenvolupar el que es va dir "rayonisme". Foren pioners de l'art rus d'avanguàrda.
Van fer una exposició que va causar sensació "La cua del burro" el 1912 on la seva intenció era trencar amb la influència europea de l'art i crear-ne un de propi. Des del moment de la seva fundació van ser membres de Der Blauer Reiter,el grup d'informació pictòria fundat per Paul Klee i del qual van formar part els artistes d'avantguarda d'Europa més importants, i van participar en la important exposició fundacional del 1912 a Munich.
També es va dedicar al disseny gràfic. La seva faceta més coneguda és potser com a decoradora dels Ballets Russes de Sergei Diaghilev.
Va morir a París el 17 d'octubre de 1962.

Posted by Picasa

4 comentaris:

  1. Las obras que has elegido son maravillosas, por su colorido y su forma. Ella ha sido la que ha resaltado en el arte, mucho más que su esposo. Ella es la importante. Me has hecho recordar un caso parecido de otra pareja rusa en la que ha acabado imponiéndose por su calidad y ceatividad ha sido ella y su marido a pesar de resultar imprescindible ha quedado en segundo lugar. Ella es la importante. Prepararé unas notas para que la conozcais. Cuando vi sus trabajos no pude resistir ir a la Librería Jaimes para pedirles que me importaran libros de ella (son franceses, aquí no se han editado).

    ResponElimina
  2. Et refereixes a la Sonia Terk i el Robert Delaunay? Tenia pensat de parlar-ne pròximament.

    ResponElimina
  3. No, no me refiero a los Delaunay. Son otros que seguro que no los conoceis.

    ResponElimina
  4. Pintures amb gran cromatisme. No la coneixia. Ja he après quelcom més.

    ResponElimina