dilluns, 21 de gener del 2019

L'arpa i les seves vibracions, 501

LOS NENÚFARES DE MONET


Produïda per Mario Paloschi & Claudio Montefusco
Director fotografia Jean Delille
Duració 80 minuts

Visita Audioguiada del Museo de Orsay y de los Jardines de Giverny

Només bellíssimes pintures d' aquesta planta aquàtica, veureu durant tota la projecció. No hi busqueu cap més quadre de MONET, que no siguin els nenúfars, com els coneguts  impressió, del sol naixent, El Parlament de Londres, La terrassa de Sainte Adesse, o  la catedral de Ruan.

Resultado de imagen de MONET
Pont japonès sobre l'estany

Els nenúfars, amb la seva màgia de llum i d’aigua, expliquen la historia i l’origen d’una obra d’art feta en sèrie, que va trencar amb el convencionalisme establert fins llavors; gràcies a la pintura de Monet. 
El seu esforç va desafiar l’espai i les convencions, en les seves obres intemporals. Aquestes sèries pintades repetides vegades i en diferents èpoques de l’any; en matins clars i vesprades fosques, amb sol o pluja; sempre buscant la llum i l’efecte de l’aigua, és la trama de la pel·lícula.

Resultado de imagen de monet cuadros
Etapa vermella

El color de les pintures, també ens reflexa el seu estat d’ànim durant episodis dolorosos de la seva vida. Al final de la guerra franco - prussiana, el juliol del 1870, en la que va viure tots els horrors del front, on va morir un dels seus fills. Llavors els seus pinzells es van tornar vermells, com la sang  i les seves pintures van esdevenir vermelles. He de dir que no coneixia aquesta època i que em va sobtar molt per l'angoixa que plasma en les seves teles 
En aquesta època la seva gran amistat amb George Clemenceau, periodista, metge i polític, primer ministre i Cap de Govern durant el regim de la Tercera República Francesa, es veu reflexada en la pel·lícula, amb diversos diàlegs entre ells; aquestes seqüències són en blanc i negre.


Resultado de imagen de monet


El documental ens aproxima als Nenúfars, com mai abans s’havia vist, ajuntant quadres exposats en diversos museus parisencs, com el Museu Orangerie ,El Museu Marmottan, el Museu Orsay, en la casa de Monet i els jardins de Giverny, plens de flors,  l’estany i el pont japonès.


Resultado de imagen de MONET
Museu de la Orangerie

Les formes emprades van ser  teles rectangulars, suports quadrats i finalment circulars de gran format.

En les meves escapades a Paris, sempre he fet cap a la Place de la Concorde, al Musée de l'Orangerie, per veure els grans formats dels nenúfars que ens deixen astorats. 

OSCAR-CLAUDE MONET,  va néixer  a París el 1840, mor a la seva casa de Giverny el 1926. Està enterrat al cementiri de Giverny.

Resultado de imagen de monet
Monet passejant pel seu jardi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada