dijous, 4 de juny del 2015

L'arpa i les seves vibracions, 387



CORPUS





El temps avui, ha coincidit amb la dita dels tres dijous que llueixen  més que el sol, donava bo passejar pel barri gòtic i gaudir de l'ambient de festa que s' hi respirava. Barcelonins d'arreu i turistes captivats per l'entorn.
L'Ajuntament ha distribuït uns tríptics explicant que és la festa del Corpus, amb un mapa, on es podien trobar tots els brolladors engalanats avui amb flors i el ou com balla.
En copio un tros: L'ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l'any1637.El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l'ocasió amb motius florals i cireres( enguany no ne he vis cap  cirera), si moltes flors  i garlandes. Aquest fet tan senzill com misteriós, no aclareix l'origen i el significat de l'ou com balla. Potser és una metàfora dels cicles de la vida i una referència al temps i al moviment continuo. També diuen que potser era un joc d'entreteniment, propi de l'època de l'edat mitjana.
Més enllà de la discussió sobre els orígens, el que si és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, l'únic lloc del món on actualment es fa ballar l'ou.
He recorregut el claustre de la catedral, l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Real Acadèmia de Bones Lletres, Museu Frederic Marès, Arxiu Històric de la Ciutat o Casa de l'Ardiaca, en aquest a més de veure el brollador del patí, s'esqueia la coincidència de la celebració dels actes commemoratius del Dia Internacional dels Arxius, fet que ens ha permès visitar la Sala d'Actes, veure un audiovisual sobre l'Arxiu i recorre altres espais de la planta noble com la Sala Dalmases i la Sala Massana. Per si fos poc, a la planta baixa una exposició dels treballs d'Apel·les Mestres "Artista complet i home polièdric" ens ha recreat la vista amb els dibuixos, pintures  i llibres que ens transporten a la nostra infantesa. Cal tornar-hi per veure-ho amb més calma i menys gent, avui no era el moment.


Per primera vegada s'ha afegit a l'ou com balla el Museu Marítim de Barcelona a més d'oferir una catifa de flors. La seva ubicació lluny del barri gòtic ha fet que el deixés de banda.

Tots els itineraris, museus, palaus i arxius es poden visitar amb règim de portes obertes fins el diumenge. A la tarda del mateix diumenge Processó Corpus Cristi , precedida de tot el seguici d'elements típics de la ciutat, des del més antics als nous actualment. 

2 comentaris:

  1. Enguany no hi he anat, però altres vegades hem fet la passejada dels brolladors. Sobre l'ou com balla, un dels possibles orígens és la veneració de la eucaristia del Dia de Corpus que va començar al Claustre de la Catedral en el segle XVII. Després es va anar extenent pels diferents brolladors de la ciutat. Recordo els arranjaments de cireres les quals estaven en el seu millor moment. Eren una classe que es denominaven "cireres de Corpus" molt grosses!

    ResponElimina
  2. M'agrada molt que hagis fet aquesta entrada perquè aquest any jo només he sentit el Corpus de lluny. Has estat al meu costat igual que sé que sempre hi ets. gràcies per ser i estar sempre disponible.

    ResponElimina