dimecres, 26 de febrer del 2014

L'arpa i les seves vibracions, 329

Galicia III
                              Plaza del Humor. A Coruña
Apunt dedicat al Rafel, no sé si coneixes aquest indret, però la teva presencia em va acompanyar en cada dibuix.

Viatjar sempre et dóna sorpreses impensades, això em va passar a A Coruña, voltàvem pel Mercat de Sant Agustí amb la Maria, quan ens trobarem davant de la Plazza do Humor, no la havia llegit explicada en cap llibre, si que la Maria la nostra guia en deixar-nos una estona lliure per prendre un cafè, ens havia comentat la seva originalitat. És una plaça creada per retre homenatge als grans humoristes del món, des de Galicia i en gallec. Consta d'una superfície de marbre blans a dos nivells. En el superior es troben dos bancs de granit amb les figures de Castelao i Cunqueiro, en l'inferior i sobre pedestals de granit, els bustos de Vicente Risco, Wenceslao Fernández Flores i Julio Camba, a més de la A Fonte do Gatipedro. El Gatipedro és una invenció d'Alvaro Cunqueiro, que el descriu com un gatet que té una petita banya en el front pel que surt un doll d'aigua. El tal gatet entra de nit a les habitacions dels nens i al tirar-les-hi el rajolí d'aigua fa que els nens somiïn que fan pis, i mullin el llitet.
El terra blanc en els dos nivells , és com un paper en el que han dibuixat als grans humoristes gràfics i literaris de tots els temps i de totes les nacionalitats, al costat d'inoblidables còmics del cinema i de personatges d'historietes. De la realització de la plaça,  cap el  1990, s'encarregaren els escultors Manuel Ferreiro Badía, Francisco Escudero, Ramón Conde i, sobretot Xosé Castiñeiras, que a més del banc de Cunqueiro, va fer els dibuixos en el marbre.

Realment és una delícia de plaça per perdre-s'hi hores i més hores, per gaudir de cada recó, nosaltres teníem poc temps lliure i a sobre la pluja i el vent  que ens feia la guitza com cada dia, però em va deixar un dels recots més agradables del viatge .


Hi tornarè... els personstges asseguts no tenen cap pressa..en .un altre viatge.






2 comentaris: