dimecres, 12 de juny del 2013

PANEM ET CIRCENSES / llibre

Ahir vaig acabar aquest llibre. L'autor és un home nascut el 1970 en Aguilar de la Frontera (Córdoba) i el llibre és un recull de relats d'éssers d'aquella zona que van patir la represió, el desterrament, les humiliacions, les vexacions per part de la Falange i la Guàrdia Civil durant els anys i posteriors de la guerra civil. Intercala històries més o menys verídiques amb diversos poemes. En el capítol d'agraïments destaca la col·laboració del presidente de la Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica i del director del Archivo Municipal, tots dos d'Aguilar de la Frontera. Una amiga meva l'ha rebut dedicat ja que ella està en contacte amb l'Associació del seu poble, Ronda. El seu pare va ser un dels represaliats i va estar anys amagat i apareixent de tant en tant.

 El títol de l'obra és un fragment del poema de León Felipe:

“Viniste a glorificar las lágrimas… / no a enjugarlas. / Viniste a abrir las heridas… / no a cerrarlas. / Viniste a encender las hogueras… / no a apagarlas. / Viniste a decir: ¡Que corran el llanto, la sangre y el fuego… / como el agua!”. 

Fins aquí no deixaría de ser un llibre-recull d'històries dramàtiques de les que, malauradament, tots en tenim algun exemple més o menys proper. Però, resulta que en el capítul titulat "Pistolas y sotanas" parla del que va ser co-autor de la mort de Federico García Lorca, el capitán José Mª Nestares Cuéllar. En el  cementiri de San José de Granada hi ha una tomba a nom de Nestares -crec que són els seus pares- i ara estic fent gestions per tal de saber si el seu avi era Manuel Nestares Pedrinaci, casat amb Encarnación Fernández de Liencres Herrera, germana del meu besavi. I a més a més, a la historia de la mort de Lorca es parla d'un falangista que va resar amb ell poc abans de que el matessin. Aquest jove José Luis Jover era fill de Rafael Jover i Antonia Fl, una altra germana del meu besavi.

Avui, comentant-ho amb una parenta de Granada, m'ha parlat d'un llibre escrit per Federico Molina titulat "García Lorca y Víznar -memorias del general Nestares-" que el fill d'aquest els hi ha dedicat.

Ja ho veiu, la història està ben viva!


2 comentaris: