divendres, 25 de març del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 91

VALÈNCIA – FALLES, 3º record

En l’expressió plàstica de les Falles tot està permès, és la manera desenfadada i real a la vegada de dir el que pensen. Cada carrer humil o ric té la seva falla i són els socis els qui lliurament trien el tema que desprès serà executat per un artista. La ironia es fina o gruixuda i cada ninot vol dir una cosa en segona intenció. Enguany ha dominat la sàtira política i el personatge més creat ha estat la senyora Rita, seguit de Rajoy i de Zapatero, poques amb frares i monges.

La falla del carrer on vivia era petita i feia referència al poder de la política. Uns musics canten la seva força, és la de la fotografia: de dins d’un castellet (llegiu Ajuntament) surt d’una porta com si fos un altar Santa Perpetua (llegiu Rita Barbera) i un cartell simpàtic ho plasma amb ironia. En la falla que us explicava ahir de la “cremà” a més de tots els ninots del cicle de la vida en un racó Rajoy i Zapatero parlen com menjar-se el país.

Podeu imaginar-vos totes les transgressions, grolleres i poca soltes, tothom les riu i cel·lebra, per això es tant divertit seguir la “plantà” de falles i buscar el segon sentit amb humor. Penso que com que tot es crema en una nit, res queda per enfadar-se.

3 comentaris:

  1. Hola, segueixo amb interés les teves cròniques, encara que no estic d'acord amb la teva conclusió de que, com tot es crema en una nit, ningú pot enfadar-se. Queden els ninots de veritat: Rita, Camps, Rajoi, etc. i per això els catalans, si no bastants valencians, sí estem enfadats. Crec que s'ha donat poc resó al fet de que a València no es pugui veure TV3. Es una postura tan intransigent que fa vergonya, no et sembla?
    Els valencians ténen un sentit de l'humor bastant escatològic, això ho hem vist a les falles, les obres literàries o teatrals,etc. i encara que jo no sóc massa amiga d'això, he de reconèixer que en fa gràcia.
    T'ho has passat estupendo, oi? Es nota.

    ResponElimina
  2. Malole, jo sols intentava enviar-vos un xic d'humor, com fan els valencians amb els ninots, d'això a passar a a valoracions polítiques o de greuges per coses importants va un abisme. Sembla que Camps baixa de vots però sortirà i que el PSV puja una mica, he tingut xerades serioses amb gent, no les exposo ara.

    ResponElimina
  3. Al Cesar el que és del César... no confonguem el gimnàs amb el magnesi. Crec. I de bon rotlle, que últimament tots anem de molt bon rotlle.

    ResponElimina