dissabte, 23 d’octubre del 2010

UN APUNT MUSICAL

Espero que la Ma. Teresa sabrà disculpar la meva gosadia.

El dia que varem anar al CCCB em va cridar l'atenció el lligam entre música i laberints, amb la referència a Ma fin est mon commencement de Guillaume de Machaut (1300 apx./abril de 1377). Important poeta i compositor medieval francès. Va ser i és el més cèlebre del s. XIV. Va compondre en nombrosos estils i formes. La seva projecció va ser notabilíssima i és històricament el màxim representant del moviment conegut com a Ars Nova. Machaut motivà el desenvolupament del motete i de la canço secular. Va composà la Messe de Nôtre Dame en quatre parts, que és la primera missa polifònica coneguda escrita per un sol compositor. Els seus mètodes de composició varen ser influència per a molts altres compositors durant força segles.
Biografia.- El seu cognom sembla derivar de la ciutat de Machault a uns 30 km. de Reims a la regió de les Ardennes, tot i que la majoria de musicòlegs coincideixen en que va néixer al mateix Reims. Va ser secretari de Joan I, comte de Luxemburg i rei de Bohemia de l'any 1323 a 1346, a més a més es va fer sacerdot durant aquest periode. Sovint acompanyava al Rei Joan en el seus viatges i expedicions militars per tot Europa. Va ser anomenat canonge de Verdú en 1330, d'Arras en 1332 i de Reims en 1333. El 1340, quan vivía a Reims, va renunciar a la seva canongia a peticiódel Papa Benet XII. En 1346 el rei Joan va morir a la batalla de Crécy i Machaut, que ja era famós, passà a prestar el seus serveis a altres aristòcrates i mandataris, inclosa la filla del rei Joan, Bona de Luxemburg (que va morir de pesta negra en 1349), de Carles II de Navarra, Jean de Berry i Carles, Duc de Normandia, que es convertiría en el rei Carles V de França en 1364.
Machaut va sobreviure a la pesta negra que va asolar Europa i passà els darrers anys de la seva vida a Reims, composant i supervisant tots els manuscrits de la seva obra.
Obra poètica.- Uns 400 poemes, incluint-hi 235 balades, 76 rondós, 39 virelais, 24 lais, 10 complaintes i 7 chants royals.
Obra narrativa.- En la producció narrativa de Machaut ocupa un lloc preponderant el dit (literalment, parlat, és a dir un poema que no pretén ser cantat). Narrat en primera persona, tots menys un escrits en pareats octosílabs. Destaquen: Judici al rei de Bohèmia, El remei de la fortuna, Dit del lleó, Dit dels quatre ocells, Judici al rei de Navarra, Confort d'amic, i d'altres.

P.e.- Com us podeu imaginar, he tret tota aquesta informació de Wikipedia.
He volgut pujar un video amb un fragment de Ma fin est mon commencement però no me'n he sortit. Si el voleu sentir, entreu a Google i escriviu el títol. En teniu més d'un per triar.

3 comentaris:

  1. Molt bona informació, no ho coneixia. Vaig veure el mateix als Laberints però no he tingut temps de buscar-ho. Gràcies.

    ResponElimina
  2. Fa dies que no entres. Ja et feia a Petra. Petons

    ResponElimina
  3. Per cert Ma.Teresa. A tu que t'agrada tant la bona música, entra al Google i escolta fragments de Ma ó Mon fin est mon commencement, de la Missa de Nostra Senyora i d'altres. Val la pena. I si ho saps pujar al nostre Blog fes-ho. Més petons

    ResponElimina