dimecres, 10 d’octubre del 2012

LA TRESCA I LA VERDESCA

l' ÚLTIMA


El Museu de Ceràmica està a punt de trasllat al nou edifici Museu HUB de la plaça de les Glòries i aquesta és la seva última exposició al Palau de Pedralbes. Es diu Un jardí singular- ceràmica d'Iznik.
És una selecció de la col·lecció del Museu Calouste Gulbenkian de Lisboa. Iznik és l'antiga Nicea a Turquia (recordeu el Concili). Allí, durant l'imperi otomà es va fer una ceràmica perfecta i molt bella, decorada principalment amb flors. Flors de la fauna local, tulipes, clavells, roses, jacints, lliris, iris... que no solament embellien els jardins dels palaus i les cases nobles sinó que tenien un fort component simbòlic. Les tulipes representen Al:là, el xiprer l'Eternitat, les roses la  dolça aroma del profeta, les branques de primavera l'abundància i verdor del paradís etc.
Al segle XVI l'ambaixador dels Habsburg a la cort de Solimà el Magnífic va enviar les primeres tulipes, que es van plantar al jardí imperial de Viena. Llavors va començar l'interès comercial per les flors i es va introduir la tulipa als Paisos Baixos on va arribar a ser un símbol no solament d'estatus social sinó també de poder econòmic. Les flors, per la seva bellesa van començar a utilitzar-se com a decoració de les cases. Una bellesa efímera que podia representar-se en la ceràmica, més duradora. Així va ser com es va introduir com a succedani del jardí i al seu torn va servir d'inspiració per a robes, gravats, pintures, marqueteria, orfebreria.... Una ceràmica tècnicament perfecta i molt bella que ha estat objectiu de col·leccionistes com ara Gulbenkian, un dels grans.

4 comentaris:

  1. No sabia res del trasllat al nou Museu HUB, de la plaça de les Glories, caldrà anar-hi, ens hi faràs de cicerone? en quant a l'actual de ceràmica d'Iznik , població que conec per Nicea, hi farè una visita. El que ens expliques és interessant.

    ResponElimina
  2. Doncs jo ho vaig sentir a les notícies i vaig pensar en tu. Quan ho anava a posar aqui ja te m'havies avançat i es clar, més documentada.

    ResponElimina