diumenge, 19 d’agost del 2012

L'arpa i les seves vibacions, 219


RÚSSIA, 9
                                 Vladimir Mayakovski.
 Segueixo amb  el cuquet de trobar durant el viatge, escriptors russos, pels racons de ciutats i de jardins; aquest senyor que fa tanta patxoca és Vladimir Mayakovski, cèlebre poeta rus, seriós dalt del  monument erigit en el 1958 per l’escultor A.P. Kibálnikov, és  a Moscou en la plaça que porta el seu nom, Plaça Mayakovski, una de les més importants de la capital, situada en la cruïlla del carrer Gorki amb el carrer l’Anell dels jardins. L’edifici del darrera moscovita cent per cent.
Se’l considera un poeta i dramaturg revolucionari rus i una de les figures més rellevants de la poesia russa del començament del segle XX.  Fou l’iniciador del futurisme rus. Va publicar amb dos companys ”La bufetada al gust del públic” .Dos poemes futuristes són:  “El núvol en pantalons” i “La flauta vertebral” . L’ implicació en la política el va portar a la presó i allí comença la seva etapa poètica. Alliberat va viatjar per Europa i EEUU. Escriu l’obre de teatre “La chinche” on ridiculitza la burgesia , en canvi en “Hablando a gritos” obra èpica és considera idealista . També va escriure el  guio i va fer el paper de brètol  (gamberro)  a la pel·licula “Una señorita  y un Gamberro” , (Rafel la coneixes?). Es va suïcidar als 37 anys d’un tret al cor, no se sap la causa, potser factors emocionals o severes critiques a la seva obra. 

Els que seguiu el viatge en  el Blog del Salvador (Sorrobloc), avui magnífic amb l’explicació de les esglésies de la ruta de “ l’anell d’or”, potser pensareu que jo m’aparto una mica del camí del viatge;  res d’això, intento afegir algun apunt sobre literatura russa; però em va ser difícil trobar escultures d’altres autors, molt més coneguts com Gorki, Tolstoi, Dostoievski,  Lèrmontrov, Blok, Bulgákov, etc. Cal dir que no era la prioritat ni molt menys, per això ho agafava al vol si hi havia ocasió.
                                 Lilya Brik, musa i amant que omple les seves poesies

1 comentari:

  1. A mi ja em van bé els teus apunts literaris! Malgrat que dius que t'apartes del viatge, no ho crec pas, atès que tot ajuda també a conèixer el país que es visita. Rússia tè un gran bagatge cultural i no solament són esglesies i monuments!

    ResponElimina