CONJUNT DOLMÈNIC d’Antequera
No és la meva intenció competir amb la Mª Dolors amb la seva explicació de les columnes de l’emperador Adrià que fa fer portar a Tarraco l’any 122 d. JC.
La meva explicació va més enllà en el temps, potser de 5800 a 4500 anys quan alguna enigmàtica civilització desconeguda en la prehistòria van construir uns monuments dolmènics. Els arqueòlegs s’imaginen un poble del temps anomenat Calcolític, entre 3000 i el 2000 a.C. que vivia de l’agricultura i els ramats, amb una organització tribal i bàrbara.No obstant en la construcción d’aquests monuments, sobretot el de Menga, el més antic, a més de les eines rudimentàries de pedra i bronze, necessitarien un coneixement de la palanca, ja que les pedres de fins a 180 tones, degueren ser transportades i aixecades. Curiosament aquestes “càmeres funeràries” no tenen restes d’esquelets humans que les pugin identificar com a tombes.
Son tres, la de Menga, la de Viera i la del Romeral. La més gran i interessant és la de Menga, que us poso a la foto. És un dolmen de galeria coberta i planta casi rectangular. La zona considerada com càmera sepulcral, al fons, està formada per set ortostats (pedres que formen la paret) a cada cantó i un al fons. El conjunt es cobreix amb cinc pedres grandioses, l’última amida sis metres de longitud per set d’amplada i pesa aproximadament cent vuitanta tones. És un dels dolmens més espectaculars d’Europa, i podria haver sigut construït en l’Edat del Coure, cap el 2.500 a. C.
Em vaig quedar petita, petita, i embadalida. Quans eren? Com ho van fer? Per sort encara tenim misteris que no descobrirem mai.
Els enterrament, amb ofrenes funeràries, sempre han estat a la mirada dels depredadors humans. No és estrany que en tants anys ho hagin deixat tot "pelat".
ResponEliminaGràcies a tu he cercat informació sobre el periode calcolític.
ResponElimina