dimarts, 31 de gener del 2012

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 146

CONJUNT DOLMÈNIC d’Antequera

No és la meva intenció competir amb la Mª Dolors amb la seva explicació de les columnes de l’emperador Adrià que fa fer portar a Tarraco l’any 122 d. JC.

La meva explicació va més enllà en el temps, potser de 5800 a 4500 anys quan alguna enigmàtica civilització desconeguda en la prehistòria van construir uns monuments dolmènics. Els arqueòlegs s’imaginen un poble del temps anomenat Calcolític, entre 3000 i el 2000 a.C. que vivia de l’agricultura i els ramats, amb una organització tribal i bàrbara.No obstant en la construcción d’aquests monuments, sobretot el de Menga, el més antic, a més de les eines rudimentàries de pedra i bronze, necessitarien un coneixement de la palanca, ja que les pedres de fins a 180 tones, degueren ser transportades i aixecades. Curiosament aquestes “càmeres funeràries” no tenen restes d’esquelets humans que les pugin identificar com a tombes.

Son tres, la de Menga, la de Viera i la del Romeral. La més gran i interessant és la de Menga, que us poso a la foto. És un dolmen de galeria coberta i planta casi rectangular. La zona considerada com càmera sepulcral, al fons, està formada per set ortostats (pedres que formen la paret) a cada cantó i un al fons. El conjunt es cobreix amb cinc pedres grandioses, l’última amida sis metres de longitud per set d’amplada i pesa aproximadament cent vuitanta tones. És un dels dolmens més espectaculars d’Europa, i podria haver sigut construït en l’Edat del Coure, cap el 2.500 a. C.

Em vaig quedar petita, petita, i embadalida. Quans eren? Com ho van fer? Per sort encara tenim misteris que no descobrirem mai.

2 comentaris:

  1. Els enterrament, amb ofrenes funeràries, sempre han estat a la mirada dels depredadors humans. No és estrany que en tants anys ho hagin deixat tot "pelat".

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu he cercat informació sobre el periode calcolític.

    ResponElimina