divendres, 3 de juny del 2011

PANEM ET CIRCENSES XLIII

Avui, per desgréixer una mica, només pa, com a aliment espiritual.

Aquest proper cap de setmana, l'Associació de Veïns i Amics del Putxet organitza la Festa Major del barri: festa infantil, botifarrada, ball, dinar de germanor, campionats de petanca i dómino, havaneres, cercavila, fira de productes artesanals, és a dir, el de qualsevol festa major que sigui mereixedora d'aquest nom. Hi sou tots convidats.

Per aquest any hi ha dues coses especials.
Una, la portada del programa de la festa mayor és una pintura de Josep Amat Pagés.
Josep Amat va néixer a Barcelona l'any 1901 i morí l'any 1991. Es considera un dels referents de la pintura catalana del segle XX , dedicat en exclusiva als paisatges, enquadrat en l'impressionisme o postimpressionisme, però un cop mort, se'l considera més independent i més proper al fauvisme.
Es casa el 1936 a Sant Feliu de Guixols amb Isabel Girbau, sent Joaquim Mir el padrí de noces. El matrimoni s'instal·la en una torreta de Sant Gervasi de Barcelona, al carrer de Juli Verne núm. 25, on neixen els seus tres fills.
La casa on vivien és enderrocada per l'obertura de la Ronda del General Mitre i el 1962 es traslladen a viure a una torreta del Putxet al carrer de Manacor núm. 10.
Està enterrat a Sant Feliu de Guixols.
L'any 1997, l'Ajuntament de Barcelona li va dedicar una plaça just al costat on havia estat el seu domicili del carrer Jules Verne.

L'altre és el Capvespre amb guitarra clàssica, a càrrec dels concertistes Mario Cuéllar i Montse Mitjans. Són amics i socis de l'Associació. Fa uns anys varem tenir el goig de sentir-lo a ell tocant la guitarra dins d'una cova que hi ha a la impressionant finca dels Bertran, mentre gotes d'aigua s'escolaven des del sostre. Feia esborronar. Es farà dimarts dia 7 de 20'- a 21'-h. del vespre a la caseta de Les Nines, carrer La Costa/Ferran Puig, un altre indret recuperat per l'Associació.
Josep Amat. Vista del barri.

3 comentaris:

  1. Un dels seus fills, en Josep és un dels de la meva colla. Si mai voleu alguna informació...
    A casa, a la sala d'estar tinc un dibuix del pare, "el carro de la faràndula". Ara que hipenso, vaig a fer-hi una foto i el veureu (perquè segur que mai no us hi heu fixat).

    ResponElimina
  2. M'agrada com es creuen les notícies i les coneixenses en una ciutat gran. Tal sembla que estiguem a un poblet.

    Bon cap de setmana a tots

    ResponElimina
  3. Marisa el teu pa d'avui és engrescador, m'apunto el concert de guitarra per si tinc lliure.

    ResponElimina