Andrei Roublev
Ahir a la Filmoteca, dins el cicle Per amor a l'art, un altre memorable film, d'Andrei Tarkovski, que com el seu nom indica era rus. Jo no coneixia res d'ell però vaig quedar fascinada. És una llarguíssima pel·lícula basada en la vida del pintor d'Icones Andrei Roublev, un artista nascut el 1360 aprox. i mort el 1428. Aquesta mena de biografia serveix d'excusa per presentar la terra i el seu moment, l'época de les rivalitats entre els Princeps que governaven els territoris, i les invasions tàrtares. Amb tot això, Tarkovski creà una epopèia en tot el sentit de la paraula, d'una bellesa i poesia difícils de superar. La terra rusa, la pobresa, les estretors, la vida duríssima d'aquells temps, les creences, el paisatge, el fred i la mortal magnificència de la neu, l'art i la vida. La tercera part, en que es fon una campana enorme per a l'església és absolutament esplèndida.
El pintor es un dels millors artistes del seu temps. Recordo perfectament les seves icones a la Galeria Tretiakov a Moscú, amables i suaus, ben allunyades del hieratisme del gènere. També recordo els frescs de la petita catedral d'Andronikov també a Moscú.
Quant al director de la pel·lícula va ser Lleó d'Or a Venèzia amb el seu La infància d'Ivan . Molt vigilat per les autoritats russes per si no seguia les normes del Partit, va patir innombrables problemes. Cansat d'aquestes dificultats se'n va anar a Suècia on va poder rodar Sacrificio, amb la qual va guanyar quatre premis a Cannes el 86; premis que no va poder recollir per estar molt malalt de càncer. Va morir poc després a París.
I si voleu la seva filmografia :
- La infancia de Iván (Ivánovo detstvo) (Иваново детство) (1962)
- Andréi Rubliov (Андрей Рублёв) (1966) — Biografía del pintor medieval Andréi Rubliov.
- Solaris (Solyaris) (Солярис) — (Basada en la obra de Stanisław Lem) (1972).
- El espejo (Zérkalo) (Зеркало) (1975).
- Stalker (Cталкер) (también conocida como La Zona en algunos países de habla hispana; con guion de Arkadi y Borís Strugatski), a partir de su relato Pícnic junto al camino, también publicado como Pícnic extraterrestre (1979).
- Borís Godunov , filmación de su puesta en escena de la ópera de Músorgski dirigida por Claudio Abbado (1982)
- Tempo di viaggio (1983) — Televisión.
- Nostalgia (Nostalguíya) (Ностальгия) (1983).
- Sacrificio (Offret) (1986).
Com a anecdòtic, dir que el Tren D'Alta Velocitat Moscú-Vladimir es diu Andrei Roublev.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada