diumenge, 20 de gener del 2013

l'arpa i les seves vibracions, 254

Ves per on, setmana de música russa. Divendres a la Filmo la pel•lícula Alexander Newsky, amb música de Prokófiev. Donat que la Mª Dolors ja en va fer-ne el comentari, que us recomano llegir, sols afegir que les imatges són impactants, i que reflexa una època de la Rússia del segle XIII. 

DIMITRI XOSTAKÓVITX

Concert per a violí i orquestra núm. 1 en La menor, op. 77 de Dimitri Xostakóvitx. Avui matí a l’Auditori, audició d'una de les obres més precioses que s’han escrit per a aquest instrument, escrita l’any 1974 i estrenada per la Simfònica de Leningrat. ( El comparen a l’escriptura com les veus d’un personatge shakespearià). Xostakóvitx va esperar molts anys , fins al 1955, ja mort Stalin, per estrenar aquest concert, ja que tot just acabada la segona gran guerra, Rússia vivia un clima de censura artística insuportable, que excloïa qualsevol obra que no entrés dins el cànon patriòtic.

VIKTORIA MULLOVA
Convidada per l’OBC, avui la prestigiosa violinista russa Viktoria Mullova, ens ha delectat amb el seu virtuosisme. Nascuda el 1953, va estudiar al Conservatori de Moscou. El seu talent extraordinari va atreure l'atenció internacional en guanyar el primer premi del Concurs Sibelius de Hèlsinki i la medalla d’or del Concurs Txaikovski. (Durant una gira per Finlàndia el 1983, va demanar asil polític i es va refugiar a l’ambaixada dels EEUU, actualment viu a Londres). Precedida de gran expectació, per la gran dificultat de la música, la seva actuació del concert de Xoxtakóvitx, ha sigut molt ben acollida i aplaudida. Consta d'un Nocturne, Scherzo, Passacaglia i un Burleska. Considerada per tots com una violinista versàtil, la seva curiositat musical l’ha portada a interpretar i explorar obres que van des del Barroc fins a la música contemporània, experimental o de fusió. Tothom que ha volgut, ha pogut comprar CDs i DVDs de les seves interpretacions, durant el descans, que oferien en el vestíbul.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada