dissabte, 19 de juny del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 25

Dins d’aquesta bellesa d’edifici, el Palau de les Arts Reina Sofia, de València, la nit del dimecres, vaig gaudir de l’òpera Salomé. Música de Richard Strauss, estrenada el 1905 a Dresden, en alemany,drama musical d’ un acte, inspirat en el homònim d’Oscar Wilde.

Tot va ser perfecte. Direcció musical a càrrec de Zubin Mehta (Bombai), actualment uns dels directors més valorats del món musical. Ha dirigit orquestres per tots els països i des de la seva inauguració està vinculat al Palau Reina Sofia , on dirigeix l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en cada temporada. Acústica perfecte, cap interferència.

Direcció d’escena de Francisco Negrín, va estudiar cinematografia abans d’endinsar-se en el terreny de l’òpera. (Rafel el coneixes?) Ha treballat en escenaris d’Europa i Amèrica, així com a l’Òpera d’Austràlia. Ha optat per recrea una part de la Galilea , cap a l’any 30 dC. La presencia màgica de la lluna domina la nit, i és dins d’aquesta bola lluminosa on passa part de l’escena, ja que roda per un escenari que és mou i per efecte de la luminotècnia es converteix en la cova on Herodes té presoner a Jochanaan. Paral·lelament un escenari modern mostra una societat materialista, que abusa del poder que té per fiançar més poder. Fastiguejats pels abusos , no poden omplir el buit, i la falta de consciencia va en augment, tots lluiten per sobreviure sense amor, ni veritat, sols hipocresia, defensa i agressions. En tot això Salomè juga la seva seducció de dona jove, el seu amor per Jochanaan i al no aconseguir-lo passa a l’odi fins a demanar el seu cap.

Salomé és Camilla Nylund, finlandesa, soprano, una de les veus més reconegudes actualment. Herodes, és Siegfried Jerusalem , tenor , de veu preciosa i gran intèrpret wagnerià i Albert Dohmen, baríton, Jochanaan,per mi la veu més bonica de la nit.

L’edifici per fora ja és conegut, per dins tot és d’una arquitectura ondulada, el teatre té les parets recobertes de trencadís, tipus Gaudí de color blau marí, la resta tot blanc. Es una pasada.

Ara mateix no se enviar-vos les fotografies dels cantants i la decoració de la posta en escena, ho faré un altre dia.

2 comentaris:

  1. Si buscas en Google Francisco Negrin encontrarás mucha información sobr él. Entre otras cosas habla de la temporada 06-07 con la reposición de NORMA en el Liceu y proyectada (conexión en directo) en una gran pantalla en la playa de la Barceloneta. Yo no lo conocía. Rafael.

    ResponElimina
  2. Què bé que hagis tornat i en plena forma!
    En Rafael i jo mateix hem procurat de mantenir obert el blog. I gran notícia! la Malole m'ha promés que entrarà en breu. Ara haurà de buscar un nom adient per a les seves col·laboracions.

    ResponElimina