diumenge, 28 d’octubre del 2012

L'arpa i les seves vibracions, 237

CAPÇANES
A la recerca del vi KOSHER
Amb uns amics de la Societat Catalana de Geografia, filial de ‘Institut d’Estudis Catalans, fem la sortida de tardor que organitzen cada any per ampliar coneixements d’una comarca. Anem al Priorat perifèric. Bus fins a Capçanes i primera parada per visitar el celler de la cooperativa, que elabora vins sota la denominació d’origen Montsant i, que ha aconseguit un notable desenvolupament gràcies a ser escollit per la comunitat jueva per elaborar vi Kosher, un vi que és fa sota el control estricte d’un rabí i els seus ajudants. Actualment la supervisió va a càrrec del rabí Jabad de Barcelona, que es trasllada dos cops a la setmana per tenir cura de l’espai del celler on s’elabora i guarda el vi Kosher. Veureu en la fotografia com  l’espai que no pot trepitjar cap persona no jueva, té reixes i una tanca protegida que sols pot obrir el rabí o els seus ajudants.

L’enòloga Anna Rovira ens explica l’elaboració del vi Kosher, el procés es molt curiós. Tota la preparació del vi, excepte la verema l’han de fer jueus. (jo em pregunto que passa si les persones que veremen són musulmanes, dones o persones impures, doncs per veremar no passa res... sinó ho haurien de fer ells i és molt pesat). Altres condicions que ha de reunir el vi són: no es poden utilitzar fertilitzants orgànics, l’edat mínima dels ceps ha de ser de quatre anys, les ampolles han de ser noves, i cada set anys s’ha de deixar descansar la vinya perquè es regeneri. A més la maquinaria ha de ser netejada a fons i ha de estar purificada completament, ens explica els rituals de neteja, tres vegades amb aigua calenta alternant amb aigua freda, en fi, tot netíssim.

El celler produeix vi kosher des de 1995, un vi que s’exporta a diversos països, i es consumeix pel Sàbat i la Pasqua. Veig i toco botelles de Lo mebushal (no està pasteuritzada) i Le Pessa ( apta per la Pasqua jueva).

Desprès passem a les altres naus, on en diverses botes es guarden en botes de fusta els altres vins de la marca Montsan,  i ens ofereixen un tast, en un espai preparat per rebre grups ,tenen visitants  de tot el món. El vi és de color maduixa, amb aroma de fruita madura,molt equilibrat i d’excel·lent  acidesa... en aquest punt ja estic desconcertada de tanta saviesa al fer un tast. A la botiga podem comprar ampolles de la diversitat de la seves marques. També venen oli de la comarca.
IMPURS NO PASEU !!!


                Botella apte per          celebrar la Pasqua jueva.
Etiqueta Le Pessa






4 comentaris:

  1. Ja es veu que aquest cap de setmana ha estat de tresca pujada. Ja m'agrada.

    ResponElimina
  2. La foto de IMPURS NO PASSEU no surt. Tal vegada sóc impura?

    ResponElimina
  3. M. Teresa, l'any 2009 vaig fer un apunt al meu blog sobre aquest vi.

    http://todoreh.blogspot.com.es/search?q=kosher

    Va ser arran d'un reportatge que vaig llegir al Diari Avui, però tot el que expliques de la seva elaboració ho ignorava. És molt interessant!

    ResponElimina