dimarts, 30 d’octubre del 2012

L'arpa i les seves vibracions, 238


 Anem cap l’OBSERVATORI DE LA BATALLA D’EBRE

Capella de Sant Pau de la Mola
Desprès del tast del vi Kosher i un bon esmorzar,sortim dirección al nord-est, on a dos kilòmetres i mig, es troba el poble de La Figuera. Al cap d’un turó hi ha l’ermita de la Verge de la Mola, molt venerada a la comarca; seguint  uns 500 metres a l’est, ens trobem al lloc central on residí  la comandància de l’exèrcit republicà durant la batalla de l’Ebre. El 1938 ei general Vicente Rojo, cap de l’exèrcit de l’Estat Major republicà, es va instal·lar a la Figuera per planificar l’ofensiva. Des de aquesta privilegiada posición es poden divisar 40 kilòmetres del riu Ebre. El geògraf que portava el nostre grup, ens explica amb diversos mapes,la estratègia on el general va preparar el pas del riu i el trencament del front nacionalista. És una trinxera molt ben conservada,reforçada amb ciment i que cobrien amb branques per no fer-la visible. Ficar-se ara a dins i fer el recorregut a cel obert, et produeix un calfred al recordar el lloc on van morir tants joves catalans i altres soldats

article (748×561)

El dia ens acompanya i podem gaudir de la vista del riu i d’un dels seus ponts. Les diues fotos corresponen a la trinxera i al plànol de ceràmica explicatiu .

Retornem cap a capella de la Mola, mirant cap el nord, es poden veure els Pirineus, les terres del Segre, les Garrigues, els Ports, el Maestrat i l’Aragó.
És el moment de pensar en el dinar i, anem novament al poble al restaurant “El Racó  de la Figuera” on reposem forces per seguir a la tarda, fet que us explicaré demà.

2 comentaris:

  1. Interessantíssima la ruta i molt emocionant. Un cosí meu va morir a Belchite i el meu sogre va ser per aquestes contrades i d'altres, amb el grup de telefonia.Nosaltres també ho varem visitar amb en Juli i posava els pels de punta.

    ResponElimina
  2. Conec la zona i varem entrar en una trinxera però malauradament ningú no ens va explicar tot el que tu ens expliques.

    ResponElimina