dimecres, 17 d’octubre del 2012

La tresca i la verdesca.









Dones que han deixat petja- Alexandra Exter


Repassava avui el catàleg del Museu d'art Modern de Sant Petersburg i he recordat especialment l'impacte que em va causar l'obra d'aquesta pintora, tan moderna i tan poc coneguda malgrat la importància de la seva obra. 
Va nèixer a Belostok (actualment Polònia)- Ucraïna  el 1882. Va estudiar art a París on va residir molts anys, viatjant però molt. Era l'època daurada de l'efervescència d l'art més avançat, més trencador on les diferents tendències s'encavalcaven i tot hi tenia cabuda. Ella mateixa, és una mostra clara del que s'ha anomenat cubo-futurisme i també es va sentir atreta per una forma d'abstracció durant un temps. Picasso, Braque, Leger,, Max Jacob, Papini, Marinetti eren els seus col·legues i formaven part de les seves influències. Va ser il·lustradora, figurinista i decoradora de teatre, va dissenyar vestits (per ex. l'uniforme de la Guàrdia Roja), professora d'art, publicista, creadora d'escenografies pel cinema... 
En fi,una vida activa, plenament immersa en els corrents culturals del seu temps i una magnífica pintora.
Hi ha obra seva en els millors museus del món, com per exemple al MoMa de Nova York, un motiu més d'interès per retornar-hi.

1 comentari:

  1. No vaig visitar el Museu de Sant Petersburg, si ara fos a fer... ni conec aquesta dona polifacética, però m'apunto al MoMa, que sols vaig visitar unes poques hores.Quan?

    ResponElimina