CAPÇANES |
A la recerca del vi KOSHER
Amb uns amics de la Societat Catalana de Geografia, filial de ‘Institut
d’Estudis Catalans, fem la sortida de tardor que organitzen cada any per ampliar
coneixements d’una comarca. Anem al Priorat perifèric. Bus fins a Capçanes i
primera parada per visitar el celler de la cooperativa, que elabora vins sota
la denominació d’origen Montsant i, que ha aconseguit un notable
desenvolupament gràcies a ser escollit per la comunitat jueva per elaborar vi
Kosher, un vi que és fa sota el control estricte d’un rabí i els seus ajudants.
Actualment la supervisió va a càrrec del rabí Jabad de Barcelona, que es trasllada
dos cops a la setmana per tenir cura de l’espai del celler on s’elabora i
guarda el vi Kosher. Veureu en la fotografia com l’espai que no pot trepitjar cap persona no
jueva, té reixes i una tanca protegida que sols pot obrir el rabí o els seus
ajudants.
L’enòloga Anna Rovira ens explica l’elaboració del vi Kosher, el procés es
molt curiós. Tota la preparació del vi, excepte la verema l’han de fer jueus. (jo
em pregunto que passa si les persones que veremen són musulmanes, dones o
persones impures, doncs per veremar no passa res... sinó ho haurien de fer ells
i és molt pesat). Altres condicions que ha de reunir el vi són: no es poden utilitzar
fertilitzants orgànics, l’edat mínima dels ceps ha de ser de quatre anys, les
ampolles han de ser noves, i cada set anys s’ha de deixar descansar la vinya
perquè es regeneri. A més la maquinaria ha de ser netejada a fons i ha de estar
purificada completament, ens explica els rituals de neteja, tres vegades amb
aigua calenta alternant amb aigua freda, en fi, tot netíssim.
El celler produeix vi kosher des de 1995, un vi que s’exporta a diversos
països, i es consumeix pel Sàbat i la Pasqua. Veig i toco botelles de Lo
mebushal (no està pasteuritzada) i Le Pessa ( apta per la Pasqua jueva).
Desprès passem a les altres naus, on en diverses botes es guarden en botes
de fusta els altres vins de la marca Montsan,
i ens ofereixen un tast, en un espai preparat per rebre grups ,tenen
visitants de tot el món. El vi és de
color maduixa, amb aroma de fruita madura,molt equilibrat i d’excel·lent acidesa... en aquest punt ja estic
desconcertada de tanta saviesa al fer un tast. A la botiga podem comprar
ampolles de la diversitat de la seves marques. També venen oli de la comarca.
Botella apte per celebrar la Pasqua jueva.
Etiqueta Le Pessa
Etiqueta Le Pessa
molt interessant!
ResponEliminaJa es veu que aquest cap de setmana ha estat de tresca pujada. Ja m'agrada.
ResponEliminaLa foto de IMPURS NO PASSEU no surt. Tal vegada sóc impura?
ResponEliminaM. Teresa, l'any 2009 vaig fer un apunt al meu blog sobre aquest vi.
ResponEliminahttp://todoreh.blogspot.com.es/search?q=kosher
Va ser arran d'un reportatge que vaig llegir al Diari Avui, però tot el que expliques de la seva elaboració ho ignorava. És molt interessant!