dimarts, 9 d’octubre del 2012

L'arpa i les seves vibracions, 235

LA FORZA DEL DESTINO

Dissabte nit, primer dia d’òpera del meu abonament d’enguany, puc gaudir d’ una obra que feia molts anys que no es representava al Liceu. Música de Verdi, escrita en la seva etapa madura. “La forza del destino”.Obra basada en el drama “Don Álvaro o la fuerza del destino” d’Angel Saavedra.
El llibret de l’òpera és de Francesco Maria Piave i Antonio Ghislanzoni. Estrenada a Sant Petersburg en el 1862 (recordo el meu viatge recent a Rússia, allí vaig veure Ballet).

Marquès de Calatrava i la seva filla Leonora
La representació és una coproducció del Gran Teatre del Liceu i de  l’Opera National de Paris. Argument enrevessat, que narra els amors i desventures entre Leonora filla del marqués de Calatrava i Alvaro descendent de família reial inca. Oposició del pare per considerar el xicot fora del rang de la seva família, disputa entre el marquès i l’enamorat, en la que mor el pare per un tret involuntari del revòlver d’ Alvaro. Fugides, persecucions del germà per rentar l’ofensa, entrada de Leonora en el Monestir de la Verge dels Àngels, cerca i recerca entre ells durant anys i finalment retrobament en el monestir, on  moren Leonor a mans dels seu germà, ell en el  duel amb Alvaro i així tots queden redimits dels seus pecats.
                                                           Festejant la victòria soldats i poble



Escenes molt líriques alternant amb passatges còmics i satírics. Situada entre Espanya i Itàlia en el segle XVIII, en aquesta versió concretament a Sevilla el 1700 i escaig... cal situar les banderes en aquesta època...
De les millors músiques sortides de Verdi, el mestre Renato Palumbo en va treure el millor de l’orquestra del Liceu, escenografia de Alain Chambon i coreografia de Terry John Bates. El Cor de l Liceu, és va veure completat pel Cor dels Amics de l’Òpera de Girona. Leonora fou Micaela Carosi i Alvaro, Alfred Kim.
.
Duel a mort entre el fill del marquès Carlo i Alvaro ara monjo
 En resum una nit que deixa petjada.




1 comentari: