dilluns, 22 d’octubre del 2012

LA TRESCA I LA VERDESCA


Indianes 1736-1847

Vaig anar a veure l'exposició Indianes, els orígens de la Barcelona industrial, instal·lada al Saló del Tinell.

La història, mai prou coneguda, és sempre fascinant. Sabeu que unes humils robes de cotó estampades van ser l'origen de la pujança industrial de la ciutat i la modernització? Doncs sí. Intentaré explicar-vos com va ser.
Barcelona, al segle XVII era un centre de comerç amb Europa i Amèrica molt potent. D'aquí sortien vaixells amb tota mena de productes però l'exportació més important era la d'aiguardent. Els vaixells de càrrega no tornaven pas de buid i van començar a dur, en els viatges de tornada, robes estampades als paísos asiàtics que compraven als paísos europeus amb els que feien comerç. Van tenir moltíssim èxit per la seva vistositat i es feien servir tant per vestir la casa- cortines, cobrellits, entapissats... com per a fer vestits,

Llavors es van començar a fer aquí (amb robes de cotó comprades a Europa), cosa que va convertir Barcelona en una de les principals ciutats manufactureres d'Europa. A continuació, del comerç amb Amèrica va venir la importació del cotó i la subseqüent fabricació de les robes. I...degut a l'exit obtingut i com a conseqüència lògica la fabricació de les màquines per a fer els teixits.

Al segle XVIII i degut a la guerra "del francès" i a les guerres carlines, es va patir una gran crisi. Però el país, el nostre, es va salvar gràcies a aquest entramat fabril que va continuar amb gran pujança. Penseu que cap a finals de segle, només a Barcelona hi havia més de 400 fàbriques. 
D'aquells sencills cotons estampats es va passar a la fabricació de robes de més qualitat, llanes, sedes etc... Tot plegat va fer esclatar la revolució industrial .i l'aparició de les grans fàbriques com ara la espanya Industrial o la Maquinista . 
Aneu-la a veure perquè això que us he explicat és només un petit tast. Aquells si que van ser emprenendors!

1 comentari:

  1. Ben cert que sí. Al Rubí de la meva infantesa, a més de les fàbriques de teixits de tota mena, hi havia un teler a cada casa: catric, catrac, catric, catrac... Ni un segon d'oci. No es gastaven els calerons a les terrasses, com ara.
    ¿Era millor? No ho sé.

    ResponElimina