dijous, 6 de juny del 2013

PANEM ET CIRCENSES / obituari


Avui ha mort TOM SHARPE.  London 1928 / Llafranch (Costa Brava) 2013
A les seves novel·les hom hi troba un humor corrosiu, fins i tot de vegades cruel, que divideix els seus lectors entre els que el consideren molt ofensiu i els que el troben un mestre de l'humor. La seva temàtica és variada, des dels ja esmentats llibres inspirats en l'Apartheid, fins als que critiquen el sistema educatiu (Wilt i seqüeles), l'esnobisme de la classe alta anglesa (Vicis ancestrals i Porterhouse Blue), el món literari (La gran persecució), extremismes polítics de tot tipus, la burocràcia i l'estupidesa en general. Els seus personatges fan servir sovint un llenguatge vulgar i explícit i practiquen tota classe d'actes sexuals. Altres vegades ridiculitza la forma de parlar o de comportar-se de determinats grups socials.
L'ovella negra (The Midden, 1996) es va editar abans en català i castellà que en anglès, segurament perquè des de 1995 vivia a Llafranc, a la Costa Brava.
Les seves obres han estat traduïdes a moltes altres llengües i fins i tot se n'han fet sèries per a la televisió. Wilt es va portar al cinema el 1989 per Michael Tuchner.

1 comentari:

  1. N'he llegit uns quants i en tinc varis però jo sóc de les a qui no agrada. No per l'humor sinó pel tipus d'humor que em sembla més de gracietes que autèntic humor. Però ja se sap que en això dels gustos...

    ResponElimina