divendres, 28 de juny del 2013

SOLUCIÓ A L'ENIGMA DE LA SETMANA

 
  En els temps conflictius,  la Corona d'Aragó i les diputacions es van crear els Miquelets o Micalets, també anomenats Fusellers voluntaris o Fusellers de Muntanya. Eren unes forces paramilitars que actuaven en accions especials i de reforç de les regulars. Es veu que aprofitant l'avinentesa, les seves accions van anar degenerant en pillatge. Van ser dissolts el 1642.
     Però, però, però, la cosa no va acabar aquí. El Miquelet, va ser un personatge de debò, un mercenari  que va actuar durant la Guerra dels Segadors que va enfrontar la Generalitat amb Felip IV, el rei d'infausta memòria, molt viva actualment. Recordeu que el nus de la qüestió va ser el programa centralitzador encertat pel compte-duc d'Olivares. Els miquelets, els seguidors del Miquel, van ser un cos armat que sobrevisqué a aquesta guerra i es popularitzà a Catalunya entre els segles XVII- XIX.
     La desmòria històrica és ben curiosa. No us sembla que es podria ressucitar el nom? Al cap i a la fi estem en les mateixes.
     Ah i perquè no pensar que els miquels, o sigui el rebuig, vingui d'aquests miquels mig guerrers mig bandits? També clavar un miquel és una acció de posar a lloc a qui s'ho busca.

1 comentari: