dimecres, 19 de juny del 2013





La Meri, m'ha descobert un personatge fascinant del qual no n'havia sentit a parlar mai: Rafael Gustavino. Va néixer a València el 1842 i va morir a Carolina del Nord (EE.UU) el 1908.
Es va fer molt famós, sobretot a Amèrica perquè va patentar un tipus de construcció que havia "inventat" a base d'una adaptació de la volta catalana de rajoles amb capes de morter. Després de construïda, a dins s'hi feia foc¨, demostrant d'aquesta manera la seva resistència al foc que, en aquells moments era un dels terrors dels constructors pel incendis que sovint ocorrien el les ciutats. Als EE. UU va fer moltes obres, per exemple la Gran Central Station de Nova York i el Museu d'Història Natural, la Biblioteca Pública de Boston. Cosa curiosa, la majoria d'esglésies construides del segle XIX, també són d'ell. A Barcelona moltes cases (podeu trobar la llista a Internet), la fàbrica Asland de Montcada, el teatre La Massa de Vilassar de Dalt etc.
Quantíssimes coses estan amagades dins les ciutats que coneixem. A mi això és un tema que m'apassiona. M'agradaria fer com el Diablo Cojuelo i aixecar teulades per veure el què hi amaguen. Encara que si es tractés de cases construïdes pel Sr. Gustavino (Quin nom !) ho tindria difícil.

1 comentari: