divendres, 31 de maig del 2013

L'arpa i les seves vibracions, 274

Cova de los Letreros
Indalo als jardins d'Almeria






És una figura d’origen ancestral que es va trobar en la cova dels Letreros, situada a la falda del Maimón, en el municipi de Vélez-Blanco. Es tracta d’una pintura rupestre del Neolític tardà  o de l’Edat del Coure. Representa a una figura humana amb els braços estesos i un arc sobre les seves mans, si bé el seu significat no ha estat del tot aclarit de forma definitiva existint diverses teories que apunten a una certa divinitat.
  La cova i més concretament l'Indalo fou descoberta el 1869 per l'almerienc Manuel de Góndola, declarada Monumen Històric Nacional el 1924 i posteriorment Patrimoni de la Humanitat. En visitar el bonic poble de Mojácar, ens expliquen que abans era considerat símbol de la bona sort i considerat un tòtem en el nord  i llevant de la província, especialment a Mojácar, on el pintaven amb mangra (òxid de ferro vermell), per protegir les cases de les turmentes i del mal d’ull. En diuen ” el muñequito mojaquero”
UD Almeria
Mentre pugem l’empinada carretera, el guia ens explica que a mitjans del segle XX fou triat com a símbol i bandera d’un moviment intel·lectual i pictòric encapçalat per Jesús de Perceval, deixeble un xic anàrquic de la visió noucentista mediterrània del filòsof Eugeni d’Ors. Sentir anomenar el polifacètic barceloní a un guia d’Almeria, em va produir una gran alegria, segurament no sentida per ningú més del grup, que de diversa procedència d'Espanya, anàvem alegrement amb el Mundo Sènior d’excursió. Tan fort fou el simbolisme de l’Indalo per aquests artistes i intel·lectuals que batejaren al seu grup el nom de moviment indalià. Els indalians veien un home ancestral sostenint l’arc de Sant Martí, i simbolitzant un pacte entre l’home i els deus per evitar futurs diluvis. L’estudi del dibuix mostra una au que vola sobre d’ell. La paraula Indalo podria venir de la llengua dels ibers: indal eccius, missatger dels deus. També apunten l’origen del nom en homenatge al patró de la ciutat Sant Indaleci. Un dibuix similar també es troba en el Temple de Ramsés II a Abydos.
Pels  aficionats al futbol dir-vos que el logotip és troba en l’escut de la UD Almeria.
Si heu après alguna cosa, quedeu-vos amb la que més us agradi, jo trio la primera, la visió rústica del dibuix de la cova. 
Vaig caure en la temptació i si veniu a casa trobareu un  Indalo imantat enganxat a la nevera, em recordarà el viatge que tan bon record m’ha deixat.

Mujacar pujant amunt sento parlar d'Eugeni d'Ors.

1 comentari:

  1. em quedo bocabadada i esmaperduda per aquesta història que, com tantes altres coses, desconeixia.

    ResponElimina