SANT PANCRAÇ
Ahir Sant Ponç i avui Sant Pancraç. Segur que tots heu vist petites figures d’ell a casa de coneguts i a diverses botigues , al meu barri el tenen en un raconet a la bodega, a la fleca i a la farmàcia. És una petita figura de guix que representa un adolescent vestit amb túnica verda, un mantell vermell i que aixeca el dit índex de la mà dreta, mentre a la mà l’esquerra aguanta un llibre obert i una palma, símbol del martiri, al cap una corona daurada de llauna, calça sandàlies romanes. També molta gent porta una estampeta d’ell a la cartera.
La historia dels dos sants és similar, van viure casi al mateix temps i van morir per ordre de l'emperador, l'un en el regnat de Valerià , altre en el de Dioclecià. Pancraç, noble pagà originari de Frígia (Àsia Menor) es trobava a Roma on fou batejat, Dioclecià volia emportar-se’l a palau , sempre que renuncies a la seva fe, al no cedir el van decapitar. De nit, alguns cristians se’n van endur el cos i el van sepultar a la Via Aurèlia. Segons la tradició era el dia 14 de maig del 305, sols tenia 14 anys. Se’l considera advocat dels que busquen feina i la seva devoció es va estendre rapidament per Roma, també a Anglaterra, i a casa nostra es va fer popular a molts indrets dels Països Catalans.
La meva mare m’explicava que li demanaven treball; ella i les seves germanes eren modistes, fins que un dia algú no els hi va pagar la feina feta, uns vestits de festa, des de llavors pregaven així: Sant Pancraç que tinguem feina i que ens la paguin.
Ara amb la manca de treball que comporta la crisi, molta gent li porta espelmes i llantions, sols cal que aneu al seu altar de la Catedral, per tant un sant de molta actualitat.
No deixa de ser ben curiós que en aquest món descregut encarga es vegi la imatge del sant en moltes botigues. Deu ser allò de: "Virgencita, Virgencita que me quede como estoy"
ResponEliminatorno a publicar el comentari que també es va esborrar. Deia: Aquesta tarda en Joan ha anat al carrer Hospital i ha tornat carregat de codonyat, mel, fruites confitades, "rosquillas extremeñas" boníssimes i altres llaminadures que més mal que no m'agrada el dolç que si no....
ResponElimina