dijous, 14 de juny del 2012

LA TRESCA I LA VERDESCA

Al barri hi ha de tot   

Sí, però no tant i ara que em passo els dies buscant coses rares o especials per S.J., les meves recerques em duen a exploracions complementàries a les trescades. Tan aviat són Els Encants, com la Barcelona més vella. Avui li ha tocat al Poble Sec, llenca de ciutat compresa entre El paral·lel i Montjuïc que no va ser compresa al Pla Cerdà però que de fet va ser el primer Eixample de la ciutat . Les muralles van ser enderrocades el 1854 i el Pla de l'Eixample no es va començar a fer fins el seixanta i escaig per les reticències dels propietaris que no ho acabaven de veure clar. 
 Els terrenys situats a la banda més propera al mar de la falda de la muntanya de Montjuïc no quedaven inclosos en el pla de l'Eixample ni estaven, per tant, subjectes a limitacions urbanístiques. Els propietaris van començar a a parcel·lar-los segons les seves conveniències, a partir de 1858, i a edificar senzilles cases per obrers. Van néixer així els barris de la França XicaSanta Madrona i les Hortes de Sant Bertran, després agrupats sota el nom genèric de Poble-sec.
Com sempre que fas l'esforç de mirar, el carrer et depara sorpreses. El barri està ple de cases modernistes (del tipus senzill) i també dels anys vint i trenta, noucentistes i les actuals que en la majoria de casos s'han fet enderrocant les que hi havia. Naturalment no tenen cap gràcia. Això i l'horror del fils elèctrics i telefònics, constitueixen un veritable atemptat a la urbanística més elemental. Però en canvi s'han arreglat molts espais mig salvatges i han aparegut petites places o racons enjardinats. S'hi veu un notable esforç per a millorar però també es descobreixen racons encara verges que guarden una gràcia fin de siècle (del penúltim) força atractiva. 







El més notable és la vida al carrer. És un autèntic barri on la gent s'atura a xerrar i on els comerços "foranis" conviuen amb tallers i botigues de tota la vida. Ah i en un d'aquests he trobat el que buscava. Matí positiu.

[modifica]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada